Ți-ai asigurat locuința la Omniasig anul trecut? Pregătește-te de o audiere la Poliție!

omniasigMii de clienți ai Omniasig vor fi audiați de ofițerii Direcției de Investigare a Fraudelor, în dosarul polițelor de asigurare care ar fi fost falsificate, informează Mediafax, citând surse din Poliție/

În această cauză sunt cercetați penal 340 de angajați ai companiei de asigurări, dintre care 47 cu funcții de conducere.

În cursul acestei zile, toate Serviciile de Investigare a Fraudelor de la nivelul inspectoratelor județene vor primi liste cu persoanele care trebuie chemate la audieri. Polițiștii vor primi un ghid de anchetă, care va conține un set de întrebări la care clienții Omniasig vor trebui să răspundă.

Deși numărul celor citați este de ordinul miilor, polițiștii speră ca audierile să nu se extindă pe o perioadă mai lungă de două săptămâni.

Confom anchetatorilor, reprezentanții Omniasig au încheiat, numai în data de 26 iulie 2013, aproximativ 12.000 de poliție de asigurare suspecte. Unii agenți de asigurări au încheiat, într-o singură zi de lucru, între 50 și 184 de polițe de asigurare. Potrivit acelorași surse, angajații care au încheiat cele mai multe polițe au fost recompensați de conducerea Omniasig cu vacanțe la hoteluri de cinci stele din Turcia, fiind vorba de aproximativ 50 de persoane.

Conform comisarului Cătălin Ioniță, șeful Direcției de Investigare a Fraudelor, prejudiciul este estimat, deocamdată, la 400.000 de euro. Pentru recuperarea prejudiciului, bunurile persoanelor și firmelor implicate vor fi puse sub sechestru.

Procurorii și polițiștii au făcut, în 14 mai, 49 de percheziții la sedii centrale și la sucursale ale Omniasig din București și din toate județele. Anchetatorii au ridicat atunci înscrisuri și au audiat mai multe persoane.

Potrivit procurorilor, societatea de asigurare Omniasig încheia polițe de asigurare facultativă și le antedata, pentru a crea aparența că au fost semnate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii și, respectiv, a încasării primei de asigurare PAID.

Astfel, începând din 27 iulie 2013, s-a instituit pentru proprietarii de locuințe obligația încheierii unei polițe de asigurare obligatorie a locuinței (PAD – poliță de asigurare contra dezastrelor naturale: cutremure, inundații și alunecări de teren), în format electronic, separat de încheierea unei polițe de asigurare facultativă care ar acoperi aceste riscuri. Societățile de asigurare puteau încheia contracte de asigurare facultativă numai după ce verificau condițiile existenței asigurării obligatorii a locuinței, inclusiv, dacă asiguratul a plătit prima obligatorie de 20 de euro pentru locuințele de tip A și 10 euro pentru locuințele de tip B.

Sumele de 20 și respectiv 10 euro trebuiau virate de societățile de asigurare în conturile societății de asigurare PAID (Pool-ul de Asigurare împotriva Dezastrelor Naturale).

“Antedatând polița de asigurare facultativă, s-a creat aparența că respectivele contracte ar fi fost încheiate într-un moment în care nu exista obligativitatea încheierii asigurării obligatorii și, respectiv, a încasării primei de asigurare revenite PAID”, potrivit Parchetului instanței supreme.

Conform legislației, toți proprietarii de locuințe au obligația să încheie polița de asigurare obligatorie emisă de PAID, care oferă acoperire împotriva riscurilor catastrofice în limita sumei asigurate de 20.000 sau 10.000 euro, în funcție de structura constructivă a locuinței asigurate.

La finele lunii iulie 2013, PAID avea emise 320.658 de contracte, iar o lună mai tarziu ajunsese la 423.132 de polițe. La finele anului trecut, numărul polițelor PAD a ajuns la 736.318, de la 331.131 contracte la 31 decembrie 2012.

La finele lunii aprilie a acestui an, PAID avea 1,16 milioane de polițe în portofoliu.

Datele asociației asigurătorilor din România (UNSAR) arată că, la finele lunii septembrie 2013, Omniasig avea 278.128 de polițe în vigoare în clasa de asigurări de incendiu și calamități naturale, de la 329.778 la finele lunii iunie 2013.

Cu un capital de 439,6 milioane de lei, Omnniasig este parte a grupului Vienna Insurance Group (Austria), care deține peste 99% din acțiunile asigurătorului român.

Societatea este al doilea jucător pe piața locală a asigurărilor.

VIG mai deține pe piața românească BCR Asigurări de Viață și Asirom.

Anul trecut, subscrierile Omniasig au scăzut cu 14,2% față de 2012, la 881,1 milioane de lei, pe fondul reducerii veniturilor din polițe RCA și CASCO cu 11,5%, respectiv 33,1%.

Loading

Comments

comments