Sute de pungeșteni au comemorat Răscoala de la 1907 prin rugăciune și miting

Constantin Pâslaru, Pungești Foto: blogosfera.piatza.net

Constantin Pâslaru, Pungești
Foto: blogosfera.piatza.net

Un nou miting de protest, al doilea din acest an, a avut loc, duminică, în zona localităților Siliștea – Pungești, unde aproximativ 250 de oameni au participat la o serie de acțiuni prin care s-a comemorat Răscoala din anul 1907, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Inițial, localnicii și activiștii de mediu s-au adunat pe islazul din satul Siliștea, unde doi preoți au ținut o slujbă de pomenire a celor care și-au pierdut viața în urmă cu aproape 107 ani. Ulterior, oamenii au încercat să se îndrepte, pe drumul județean, către localitatea Pungești, pentru a aprinde lumânări la monumentul din sat ridicat în memoria victimelor Răscoalei de la 1907.

“Din păcate, oamenii au fost opriți de către jandarmi, având în vedere că ar fi presupus tranzitarea zonei de speciale de siguranță publică, acolo unde Chevron își desfășoară activitatea. În aceste condiții, localnicii s-au hotărât să meargă pe câmp spre Pungești, iar în momentul în care au ajuns în dreptul terenului deținut de Chevron, aproximativ 300 de jandarmii s-au pus în dispozitiv, de-a lungul gardului împrejmuitor. Sătenii au scandat lozinci împotriva gazelor de șist, jandarmilor și factorilor decidenți, respectiv Guvern”, a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX Constantin Pâslaru, unul dintre activiștii de mediu prezenți la acțiune.

Aproape 400 de persoane au protestat, pe 7 decembrie anul trecut, pe drumul județean Vaslui-Gârceni, față de intenția Chevron de a amplasa în zonă prima sondă de explorare a gazelor de șist din județul Vaslui.
În urma acestor incidente, Poliția Vaslui a constituit o “zonă specială de siguranță” în localitățile Siliștea și Pungești, unde Chevron deține un perimetru de 20.000 de metri pătrați în vederea explorării gazelor de șist. Astfel, traficul pe drumul județean Vaslui-Gârceni, în localitățile Siliștea și Pungești, a fost restricționat.

În 12 decembrie, cererea de ridicare a interdicției de circulație în Siliștea și Pungești formulată de un reprezentant al protestatarilor a fost respinsă de către magistrații Judecătoriei Vaslui, care au considerat-o neîntemeiată. Ulterior, protestatarii au atacat cu apel la Tribunalul Vaslui hotărârea Judecătoriei Vaslui, cazul urmând să fie judecat de un complet format din trei judecători.

În 17 decembrie, Parchetul Judecătoriei Vaslui anunța că s-a început urmărirea penală față de 37 de protestatari care au participat în 7 decembrie la manifestațiile din zona Pungești, persoanele respective fiind acuzate că au distrus gardul împrejmuitor al platformei Chevron și i-au agresat pe jandarmi.

Loading

Comments

comments