Studenții români și bulgari Marea Britanie nu mai primesc, temporar, împrumuturi pentru studii

Foto: romania-insider.com

Foto: romania-insider.com

Guvernul Marii Britanii a suspendat acordarea împrumuturilor pentru studii, în cazul studenților români și bulgari. Motivul este existența unor „suspiciuni”, după o creștere semnificativă a numărului de cereri de împrumuturi la câteva colegii britanice, relatează The Telegraph, citându-l pe ministrul pentru Învățământul Superior, David Willetts.

Marea Britanie acordă împrumuturi care pot acoperi, integral, taxele școlare și cheltuielile de întreținere, prin Student Loans Company (SLC). Toți cetățenii UE puteau aplica pentru aceste credite, cu observația că, o condiție necesară pentru obținerea banilor pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere era ca aplicanții să fie rezidenți în Marea Britanie de cel puțin trei ani de zile.

Aproximativ 5.500 de studenți români și bulgari au cerut împrumuturi pentru acoperirea cheltuielilor de întreținere anul acesta, un număr „semnificativ” mai mare decât cel de anul trecut. Prima tranșă de credit a fost acordată, însă beneficiarilor li s-au solicitat informații suplimentare, pentru certificarea îndeplinirii condiției impuse prin lege. Aproximativ trei sferturi dintre studenții vizați de verificările autorităților britanice nu ar fi reușit „până acum” să dovedească faptul că au dreptul la aceste împrumuturi, conform unor surse invocate de publicația britanică. E vorba, în general, de studenți ai câtorva instituții de învățământ superior non-universitare.

Studenții care nu-și vor putea proba rezidența de trei ani în Marea Britanie vor fi obligați să restituie sumele acordate. Autoritățile se așteaptă să recupereze, astfel, un milion de lire sterline (5,3 milioane de lei).

 

 

Loading

Comments

comments