Statueta surorii lui Tutankamon e dispărută. Egiptul cere sprijin pentru recuperarea ei

Egiptul a emis o alertă internațională pentru găsirea unei statuete care o prezintă pe una din surorile faraonului Tutankamon (un artefact din secolul al XIV-lea î. Hr.) care s-a aflat printre cele aproximativ o mie de opere de artă furate din Muzeul de antichități al orașului Mallawi, în luna august a. c.

Huffingtonpost.com informează că începând cu data de 15 august, timp de câteva zile, protestatarii loiali ai fostului președinte egiptean Mohamed Morsi au doborât poarta muzeului, au atacat gărzile și au jefuit muzeul.

Sora lui Tutankamon Foto asa cum era expusă la Muzeul din Mallawi: telegraph.co.uk

Sora lui Tutankamon Foto asa cum era expusă la Muzeul din Mallawi: telegraph.co.uk

Statueta egipteană o prezintă pe una dintre surorile faraonului egiptean Tutankamon, fiica lui Akenaton – faraon  care a introdus monoteismul în Egipt – fiind una dintre cele mai importante artefacte furate din muzeul situat în orașul Minya. Protestatarii au distrus și au desfigurat piese din muzeu care nu puteau fi transportate.

Chiar dacă peste 600 de obiecte expuse la muzeul din Mallawi au fost recuperate de poliție, alte câteva sute de obiecte inclusiv statuia surorii lui Tutankamon sunt încă pierdute. Pentru obiectele care nu au fost recuperate, Egiptul a emis o alertă internațională, cerând ajutorul UNESCO și Interpolului pentru găsirea acestora.

Potrivit publicației The Telegraph, egiptologul Monica Hanna a declarat că a stat de vorbă cu autorii jafului la câteva zile după vandalizarea muzeului, aceștia spunându-i că au distrus muzeul deoarece guvernul își distruge poporul.

Dar, cum artefactele din perioada domniei faraonului Akhenaton au o inestimabilă valoare pe piața neagră a comerțului cu obiecte de artă, egiptologul consideră că distrugerea muzeului a fost pretextul pentru furtul statuetei și a altor artefacte de valoare.

 

Autor: George SPIRIDON

Loading

Comments

comments