Războiul din Siria pe cale de a fi evitat în urma unui plan de pace propus de Rusia și acceptat de Siria și SUA

Sergey Lavrov

Vladimrt Putin il intampina pe Barack Obama.

Vladimrt Putin il intampina pe Barack Obama.

Rusia a făcut apel, luni,  către Siria să-și plaseze sub control internațional arsenalul chimic pentru a evita lovituri din partea statelor occidentale a declarat luni șeful diplomației ruse, Serghei Lavrov, relatează AFP.

Propunerea ar putea salva preîntâmpina un atac al SUA și Franței împoriva Siriei.

Barack Obama a salutat luni seara propunerea rusă privind o plasare a arsenalului chimic sirian sub control internațional, îndepărtând perspectiva unor atacuri împotriva regimului de la Damasc, acuzat de comiterea unui atac chimic soldat cu sute de morți, informează Mediafax.

“Acest lucru ar putea constitui un avans important”, a declarat președintele american pentru NBC, după o zi plină de lovituri de teatru, care ridicau întrebări asupra direcției principale a administrației americane în acest dosar.

Confruntat cu o opinie publică ostilă unei intervenții în Siria – șase americani din zece i se opun potrivit unui sondaj publicat luni -, Barack Obama joacă atât credibilitatea Statelor Unite, cât și președinția sa în acest dosar spinos.

După o rafală de interviuri cu posturi americane de televiziune importante, el urmează să se adreseze marți seara națiunii, în mod solemn, de la Casa Albă.

Considerat unul dintre cele mai importante din lume, arsenalul chimic sirian este estimat la “peste 1.000 de tone” de către serviciile franceze de informații. Neutralizarea acestuia, în cazul în care se va ajunge la acest lucru, ar putea să se dovedească extrem de delicată pe teren, în mijlocul unui război civil care s-a soldat deja cu peste 100.000 de morți.

Întrebat de ABC despre posibilitatea unei “pauze” în calea spre atacuri, în cazul în care armele chimice ar fi securizate, Obama a răspuns “desigur, dacă acest lucru are loc”.

La rândul său, cancelarul german Angela Merkel a catalogat luni ca “interesantă” propunerea rusă de plasare a arsenalului chimic aparținând regimului sirian sub control internațional și și-a reiterat opoziția categorică față de o intervenție militară în Siria. “Dacă urmează fapte, ci nu este vorba doar despre o câștigare de timp, iar acest lucru se concretizează, atunci Germania va acționa pentru ca să fie urmată această cale”, a adăugat Merkel, care era înconjurată de un grup de 150 de alegători reprezentativi din cadrul corpului electoral german.

Merkel, care speră să obțină al treilea mandat de patru ani la conducerea unei țări a cărei populații este hotărât opusă intervențiilor militare externe, a surprins vineri, când nu a semnat un apel la o reacție internațională “puternică” în urma atacurilor chimice din Siria, semnat de 11 țări, inclusiv Statele Unite, la summitul G20 de la Sankt Petersuburg, în Rusia.

Berlinul a semnat apelul abia 24 de ore mai târziu, invocând necesitatea unei coordonări europene, o poziție care a fost imediat criticată de către opoziție și o mare parte dintre editorialiști, luni.

Rusia, un aliat loial al regimului sirian, a încercat să preia controlul asupra dosarului sirian, propunând Damascului să își plaseze arsenalul chimic sub control internațional.

Propunerea rusă de plasare a arsenalului chimic deținut de către regimul sirian sub control internațional “poate fi primită cu cel puțin trei condiții”, a apreciat, luni, șeful diplomației franceze, Laurent Fabius, reclamând “angajamente precise, rapide și verificabile” din partea Damascului.

“Propunerea ministrului rus de Externe Serghei Lavrov, merită un examen precis”, a declarat Fabius, apreciind că aceasta “poate fi primită cu celpuțin trei condiții”.

Președintele sirian Bashar al-Assad “este necesar să se angajeze fără întârziere să plaseze sub control internațional și să permită distrugerea întregului său aresenal chimic”,iar “această operațiune este necesar să aibă loc în baza unei rezoluții constrângătoare a Consiliului de Securitate, cu un calendar scurt și consecințe ferme în cazul în care acesta nu își respectă angajamentele”, a declarat ministrul francez de Externe.

În plus, el a preciat că “este necasar să fie sesizată Curtea Penală Internațională (CPI)”, deoarece “responsabilii masacrului chimic de la 21 august nu trebuie să rămână nepedepsiți”.

Siria a “primit favorabil” imediat propunerea, prin vocea ministrului sirian de Externe Walid Muallem, care nu a oferit detalii în acest sens.

Guvernul de la Damasc salută propunerea Moscovei de a-și plasa sub supraveghere internațională armele chimice, relatează Washington Post.

 

‘Facem apel la liderii sirieni nu numai ca aceștia să accepte să plaseze sub control internațional stocul de arme chimice și apoi să-l distrugă, ci și să adere pe deplin la Organizația pentru interzicerea armelor chimice’, a declarat Lavrov într-un scurt discurs, la câteva ore după o întâlnire cu șeful diplomației siriene, Walid Mouallem, la Moscova.
Noua inițiativă a Rusiei, survine în urma unui ultimatum al secretarului de Externe John Kerry, care a acordat o săptămână regimului sirian, cerându-i acestuia să cedeze stocul de armament chimic unei echipe internaționale, pentru a evita un atac din partea SUA.

 

Loading

Comments

comments