Sfaturi practice. Cum se previn și se tratează alergiile de primăvară

Girl with Hayfever75% din simptomele unei alergii de primăvară afectează ochii. Femeile adulte sunt cele mai predispuse la alergii, informează optica medicală Videt.

În studiul publicat de Asociația de Astm și Alergii, 67% dintre oameni s-au plâns că primăvara este cea mai problematică perioadă din an când vine vorba de protecția ochilor. Lunile critice sunt aprilie și mai, însă  polenul se ridică în aer încă de la mijlocul lunii februarie. De la mijlocul lunii aprilie toți copacii sunt în plin proces de polenizare. În mai, polenul ierbii se împrăștie în aer într-o cantitate foarte mare. Vântul și ploile specifice acestor luni încurajează și ele alergiile, pentru că pun polenul în mișcare.

Despre alergiile oculare

„Alergiile oculare se manifestă clinic prin conjunctivite alergice ce apar ca răspuns la diferiți factori de mediu, cel mai problematic fiind polenul. Principalele manifestări ale alergiilor sunt mâncărimea locală (prurit), senzația de arsură și corp străin în ochi, roșeața ochilor (conjunctiva devine roșie) , lăcrimarea abundentă și edem al pleoapelor (pleoape umflate)” spune Medic Oftalmolog Beatrice Voiculescu, optica medicală Videt.

Alergenii externi, cum ar fi polenul de la iarbă, flori sau copaci, determină mastocitele, celule prezente în număr mare la nivelul ochilor, să elibereze histamină, substanța cu rol imunitar, care dilatează vasele de sânge din ochi și cauzează inflamație.  Rezultatul: ni se înroșesc ochii, apare senzația de mâncărime și lacrimăm intens.

Alte simptomele care mai pot apărea sunt: pleoape pufoase și înroșite la margini, vedere încețoșată, hipersensibilitate la lumină (fotofobie), mucus care poate provoca lipirea pleoapelor în timpul somnului, strănut intens, dureri de cap, congestia sinusurilor, oboseală, iritabilitate și chiar depresie.

 

Cum facem diferența între o răceală și o alergie oculară?

ochi rosii alergiiNas înfundat, strănut, ochi roșii – sunt simptome comune răcelilor și alergiilor. Durata simptomelor este un indicativ bun ca să ne dăm seama dacă e vorba de o alergie sau de o răceală. Simptomele unei raceli durează de obicei până la o săptămână, pe când simptomele unei alergii se pot extinde și la 1-3 luni.

Ca să ne dăm seama dacă suntem predispuși la alergii, trebuie să răspundem la următoarele întrebări:

1.Există cazuri de alergii  în familie? Alergiile se pot moșteni și pot apărea la orice vârstă.

2. Ai o senzație de mâncărime a ochilor, în special în sezonul de primăvară?

3. Ai fost vreodată diagnosticat cu conjunctivită?

4.Ai nevoie deseori de antihistaminice sau decongestionante pentru a menține sub control strănutul, tusea sau nasul înfundat?

Dacă răspunsul e afirmativ la două sau mai multe dintre aceste întrebări, atunci este indicat să îți faci o programare la medicul oftalmolog. Consultul e obligatoriu dacă simptomele sunt persistente și apare scăderea vederii.

„Pacienții trebuie să se prezinte la oftalmolog pentru un diagnostic corect.  Autodiagnosticarea și autotratamentul trebuie evitată deoarece pot apărea complicații cauzate de tratament necorespunzător”, insistă medicul oftalmolog.

 

Cum se tratează alergiile oculare de sezon?

Tratament cel mai bun pentru alergiile sezoniere este prevenția, dar există anumite cazuri când se impune opinia unui specialist și medicația. Tratamentul nu vindecă alergia în sine, ci doar reduce simptomele bolii. În cazul în care simptomele sunt severe și persistente, poate fi afectată corneea și scade acuitatea vizuală.

„Pentru tratamentul conjunctivitei alergice, este foarte importantă identificarea și înlăturarea, pe cât posibil, a alergenilor din mediu” spune Medicul Oftalmolog Beatrice Voiculescu. În cazurile ușoare se recomandă antihistaminice, lacrimi artificiale fără conservanți, care diluează alergenul și ameliorează simptomatologia.  Iar în cazurile severe se utilizează corticosteroizi topici în cure scurte.  Stabilizatorii  membranei mastocitare se pot folosi ca tratament profilactic pe termen lung, iar efectul se instalează după 2 săptămâni de administrare.”

 

Cum prevenim alergiile de sezon?

1. Dimineața intre 5 AM si 10 AM cantitatea de polen din aer este ridicată. Nu aerisiți casa și evitați plimbările în parcuri în acest interval orar. Aerisiți încăperile doar seara târziu.

2. Evitați plimbările în aer liber când este vânt, sau imediat după o ploaie.

3. Purtați ochelari de vedere sau de soare când iesiți în aer liber.

4. Conduceți mașina cu geamurile închise. Interesați-vă la producătorul mașinii dacă în sistemul de aerisire/aer condiționat al mașinii există un filtru de polen.

5. Folosiți aerul condiționat cât mai mult, însă asigurați-vă că unitățile sunt curate.

6. Folosiți materiale antialergice pentru învelirea pernelor și spălați frecvent lenjeria de pat la o temperatură de minimum 55°C.

7. Curățați podeaua cu o cârpă umedă sau cu un mop în loc de ștergerea prafului cu o cârpă uscată, sau măturarea acestuia

8. Din cauza că polenul aderă la îmbrăcăminte, este recomandat să vă scoateți hainele în afara dormitorului.

9. Nu uscați rufele în exterior. Folosiți metoda “dry cleaning” sau uscați-le într-o încăpere închisă.

10. Încercați o dietă bogată în Omega 3 (cu somon, sardine și nuci) care reduc inflamația provocată de alergeni.

11. Evitați jogging-ul sau sportul în aer liber sau în parcuri în această perioadă.

12. Purtătorii de lentile de contact trebuie să treacă temporar la ochelarii clasici de vedere sau la lentile de contact zilnice, care reduc semnificativ intensitatea simptomelor.

 

Mai multe informații despre prevenirea alergiilor oculare: blogul Videt.

 

Loading

Comments

comments