Sfârșitul presei, așa cum o știm: până în 2030, 90 la sută din știri vor fi scrise de computer

download

Jurnaliștii din presa centrală au devenit atât de redundanți și de lipsiți de combativitate față de instituțiile statului, încât, până în 2030, 90 la sută dintre știri vor fi scrise de algoritmi generați de computere, care îi vor înlocui cu succes pe reporterii blazați. Previziunea îi aparține profesorului american de informatică Kristian Hammond, fondator al Narrative Science, companie de dezvoltare a aplicațiilor generate de inteligența artificială. Împreună cu un reporter-informatician, profesorul a creat un program bazat pe o fuziune de statistici și de clișee jurnalistice, care permite scrierea unor știri de presă simple. Utilizând algoritmul lui Hammond, ziarul american Los Angeles Times a publicat un articol generat în mod artificial, despre cutremurul de săptămâna trecută din California, la numai 3 minute de la producerea acestuia.

În timp ce Los Angeles Times s-a arătat deschis față de folosirea programului, alte site-uri americane de știri folosesc deja “robo-reporterii”, fără a recunoaște acest lucru, susține site-ul Infowars. Hammond este convins că “până în 2013, aproximativ 90 la sută dintre știri ar putea fi scrise de computere”. Aceste știri nu se vor rezuma însă la rezultate din sport sau cutremure. Profesorul este de părere că “până în 2017, computerul va putea scrie articole demne de premiul Pulitzer”.

În plină derulare, acest scenariu vorbește de la sine despre rolul tot mai redundant al jurnaliștilor din presa centrală, scrie Infowars. Jurnaliștii care lucrează pentru corporații de presă și-au abandonat rolul de a monitoriza, de pe poziții de combativitate, activitatea instituțiilor statului, într- asemenea măsură încât au ajuns pe punctul de a fi înlocuiți de computere. În mare parte, reporterii se mulțumesc să transmită comunicate oficiale de presă, preluând aproape integral punctele de vedere ale autorităților, pe care nici măcar nu se mai obosesc să le conteste. În acest fel, pe nesimțite, oamenii au ajuns să fie înlocuiți de roboți.

Loading

Comments

comments