Serverele de email-uri criptate se închid la presiunea guvernului SUA

Într-un blog postat vineri, Jon Callas, fondatorul serviciilor securizate de telefonie și email Silent Circle, anunță închiderea graduală a Silent Mail, serviciul care le permitea clienților să trimită mesaje despre care aveau certitudinea că nu pot fi interceptate.

Decizia este argumentată de presiunea guvernului SUA, care dorește să aibă acces la absolut toate mail-urile, informează Huffington Post. Callas se teme că eforturile informaticienilor angajați de guvern ar putea da roade, iar email-urile clienților săi ar putea fi interceptate și decodificate. Celelalte servicii ale companiei încă sunt considerate sigure. „Unui email care utilizează protocoalele standard de internet, nu i se poate asigura același nivel de protecție de care beneficiază comunicarea în timp real. Sunt prea multe scurgeri de informații și metadate incluse în protocolul email-ului”, explică Jon Callas.

Săptămâna trecută, un alt serviciu popular de email-uri criptate, TorMail, a fost închis, iar persoana suspectată de găzduirea serverului de email a fost arestată de autoritățile irlandeze, fiind acuzată de pornografie infantilă.

Joi, a fost închis și Lavabit, serverul de email utilizat de Edward Snowden, urmărit de SUA pentru devoalarea programului PRISM de interceptare globală a comunicațiilor și găzduit, provizoriu, de Rusia (fapt care a generat o nouă răcire a relațiilor americano-ruse).

Ladar Levinson, fondatorul Lavabit, a declarat că a primit un ordin de a nu dezvălui evenimentele care l-au condus spre decizia de închidere a site-ului și i-a sfătuit pe toți cei care vor să își protejeze datele personale să apeleze la serviciile unor companii care nu au reprezentanțe în Statele Unite.

Callas susține că decizia sa nu este urmare a unei acțiuni legale împotriva companiei sale, dar, într-un interviu recent, a admis că guvernul SUA este interesat în special de anumiți clienți ai serviciului de email: șefi de state, activiști pentru drepturile omului, reporteri, unități de operațiuni speciale.

 

Citește și:

Obama anunță „sporirea transparenței” după cazul Snowden, dar neagă abuzurile NSA

 

Loading

Comments

comments