Semnale puternice că ar putea fi reluată cursa înarmării nucleare

Donald Trump dă semnalul: Rusia are mai multe focoase nucleare, iar SUA nu vor (mai) rămâne în urma nimănui la acest capitol. Ceea ce înseamnă una din două: fie Rusia renunță unilateral la o parte din arsenalul său, fie SUA își va spori efectivele de distrugere în masă. Replica de la Moscova a fost rapidă: se va reveni la cea mai proastă perioadă a Războiului Rece, adică situația din anii 1950 – 1960…

Într-un interviu acordat agenției Reuters și citat de Mediafax, Donald Trump a declarat că Statele Unite trebuie să reactiveze arsenalul nuclear. „Eu sunt primul care ar vrea să vadă că nimeni nu mai are arme atomice, dar nu vom fi în spatele niciunei țări, nici măcar al unei țări cu care am fi în relații amicale, din punctul de vedere al puterii nucleare. Ar fi minunat, ar fi un vis ca nicio țară să nu mai aibă arme nucleare, dar, dacă vor fi în continuare, noi vom fi deasupra tuturor”, afirmă Trump.

Konstantin Kosacev, președintele Comisiei pentru Afaceri Internaționale din Consiliul Federației, Camera superioară a Parlamentului rus, un apropiat al președintelui Vladimir Putin, a reacționat prompt: „Dacă sloganul folosit de Donald Trump în campanie – «Să facem America măreață din nou» – înseamnă supremație nucleară, se va reveni la cele mai proaste perioade ale cursei înarmării, în anii 1950-1960. Se poate argumenta că aceasta este cea mai alarmantă afirmație pe tema relațiilor cu Rusia. Intrăm într-o nouă eră? Din punctul meu de vedere, trebuie să avem cât mai curând un răspuns la această întrebare”. Declarația a fost dată tot agenției Reuters și preluată de Mediafax.

„Statele Unite nu pot obține superioritate decisivă. În loc de a a încerca să obțină o supremație nucleară iluzorie față de Rusia, Administrația SUA mai bine ar găsi o soluție la problema nucleară excepțional de complicată din Coreea de Nord”, opinează un alt parlamentar rus pro-Kremlin, Aleksei Pușkov, membru al Comisiei pentru Apărare și Securitate din Consiliul Federației Ruse.

Loading

Comments

comments