Scumpiri de lactate și legume și mii de oameni concediați din agricultură

Foto: idaho.ro

Foto: idaho.ro

România a încheiat anul trecut în glorie, din punctul de vedere al unor indicatori macroeconomici, cu un nivel ridicat al investițiilor străine directe și cu cea mai scăzută inflație din ultimii 24 de ani.

Anul acesta, însă, e posibil ca inflația să o ia razna. Scumpirile de carburnați prin introducerea unor accize suplimentare, scumpirea gigacaloriei, scumpirea gazelor și energiei electrice pentru utilizatorii industriali, introducerea unor noi taxe – toate se vor reflecta în prețuri. Cei mai loviți sunt micii producători agricoli, care nu au stocuri și sunt nevoiți să crească prețurile instantaneu, pentru a-și acoperi costurile. Marii producători îi pot scoate din joc definitiv, menținând prețurile o perioadă, pentru a le scumpi ulterior.

Creșterea prețului gigacaloriei, în București, cu 40%, de la 1 ianuarie, va determina o scumpire a roșiilor și altor legume produse în România cu 50%, precum și oprirea activității unor sere, un exemplu fiind Leoser (societate controlată, prin interpuși, de Gigi Becali), care trimite în șomaj 2.000 de salariați, potrivit federației de producători Pro Agro.

„Fermierii care folosesc energia termică produsă de societatea RADET încep să își restrângă activitatea și se pregătesc primele concedieri din cauza costurilor prea mari de producție. Cel mai grav afectată de scumpire este cea mai mare seră de legume din Europa, LEOSER SA, membră a federației PRO AGRO și a organizației de producători HORTIFRUCT, singura organizație de producători agricoli din România recunoscută de UE”, arată federația Pro Agro, într-un comunicat citat de Mediafax.

Pro Agro a solicitat la finele anului trecut ca producătorii de legume de seră din România să beneficieze de sprijinul acordat în alte state din UE, unde se aplică un preț diferențiat al gigacaloriei pentru fermieri, dar dialogul cu primarul general al Bucureștiului, Sorin Oprescu, a rămas fără rezultat.

“Din primele noastre calcule, apreciem că roșiile și celelalte legume românești se vor scumpi cu 50%. Mă refer la întreaga piață din România, pentru care prețurile din București sunt de referință”, a declarat președintele Pro Agro, Alex Jurconi.

Leoser, care furnizează peste 30.000 de tone de legume pe piața internă și externă și își desfășoară activitatea pe o suprafață de 90 de hectare, va opri producția.

“Într-o țară membră a UE instituțiile naționale de reglementare ar fi trebuit cu mult timp înainte să se consulte cu mediul de afaceri anterior luării unei decizii cu un impact economic atât de important. Noi ne-am îndeplinit la zi obligațiile față de statul român, în schimb ne-a fost anulat dreptul de a fi consultați. În consecință am luat decizia să închidem complet unitatea. 2.000 de salariați vor rămâne fără locuri de muncă în mijlocul iernii. În acest moment, nu mai putem concura cu legumele subvenționate din celelalte țări producătoare, precum Turcia. Solicităm primului ministru începerea de îndată a unui dialog pentru găsirea unei soluții”, a declarat directorul general al Leoser, Victor Nițu.

Anul începe prost și pentru micii producători de lactate, obligați să aleagă între a renunța la afacere sau să scumpească marfa cu peste 20% din luna februarie. Scumpirea este cauzată de obligativitatea de conformitate cu normele europene care impun buletine lunare de analiză a laptelui, pe lângă certificatele de sănătate a animalelor. Aceste buletine costă 180 de lei.

Măsura îi va lovi cu prevădere pe producătorii individuali, care vând laptele la tarabele din piețe. În condițiile în care litrul de lapte se vinde în piețe cu 2 lei, producătorul va trebui să vândă aproape 100 de litri de lapte pe lună doar ca să poată plăti buletinele de analiză.
Pentru cei care vând lapte la centrele de procesare se face o singură analiză pe tanc și costurile se reduc foarte mult.
Claudiu Frânc, președintele Federației Crescătorilor de Bovine din România estimează că în România se produc 2 milioane de tone de lapte pe an și aproximativ 30% din această cantitate se desface în piețe.

Loading

Comments

comments