Fragmentele satelitului european GOCE au căzut în Pacific

goce 2

UPDATE

Satelitul european GOCE s-a dezintegrat dezintegrându-se în straturile superioare ale atmosferei terestre, informează Agenția Spațială Europeană (ESA).

„Satelitul a intrat în atmosfera Pământului undeva deasupra teritoriului dintre Siberia, partea de vest a Oceanului Pacific, partea de est a Oceanului Indian și Antarctica”, a indicat Heiner Klinkrad, directorul Departamentului de monitorizare a deșeurilor spațiale din cadrul ESA, adăugând că anual în atmosfera terestră intră circa 100-150 de tone de deșeuri spațiale.

Ultimul contact cu satelitul a fost stabilit în noaptea de duminică spre luni, când stația de comunicare spațială cu Antarctica a primit date telemetrice de la acesta. În acel moment, satelitul se afla la o altitudine de mai puțin 120 km. Temperatura computerului său principal se ridicase în jurul valorii de 80 de grade Celsius, iar cea a bateriilor – la 84 de grade.

Agenția Spațială Europeană nu indică locul exact unde este posibil să fi căzut fragmente de satelit, nedispunând de informații care să arate că resturi din aparat ar fi cauzat daune.

Armata americană, care a urmărit în ultimele zile traseul satelitului european, estimează că fragmente din acesta ar fi căzut în Oceanul Pacific, la aproximativ 400 km sud de Insulele Falkland (Malvine).

GOCE a fost lansat în martie 2009 de pe cosmodromul Plesețk (Rusia) cu ajutorul unei rachete rusești Rokot, varianta modificată a rachetei balistice intercontinentale UR-100N. (AGERPRES.ro)

 

Știrea inițială: Un satelit european se prăbușește pe pământ. Urmărește-i AICI traiectoria

Satelitul Agenției Spațiale Europene (ESA) având acronimul GOCE (de la Gravity Field and Steady-State Ocean Circulation Explorer) și-a încetat ciclul existenței în spațiu și se va prăbuși pe pământ în următoarele zeci de ore – cel mai probabil, în cursul zilei de luni. La ora începerii redactării acestei știri, satelitul se afla deasupra Europei, urmând o traiectorie eliptică ce l-a purtat deasupra Mediteranei, Africii, Oceanului Atlantic, Antarcticii, Oceanului Pacific, extremității estice a Rusiei, Oceanului Arctic și, din nou, deasupra Europei. La fiecare asemenea trecere (care durează aproximativ o oră), traiectoria este deplasată cu aproximativ un meridian spre Vest. Astfel, în următoarele ore, traiectoria eliptică nu va mai trece deasupra Europei și Africii.

Altitudinea satelitului nu se reduce constant. Când traiectoria se apropie de meridianele Europei, unde atracția gravitațională este mai mare, satelitul pierde brusc din înălțime și pare că prăbușirea este iminentă; urmează, însă, perioade de acalmie, când descendența este mult mai lentă, precum și perioade în care satelitul prinde iarăși înălțime, atracția gravitațională fiind redusă – cum se întâmplă deasupra polilor. Practic, satelitul a pendulat, în ultimele zile, undeva între 240 și 270 de kilometri, urmând să intre în atmosferă azi sau mâine, conform ESA.

Traiectoria și altitudinea satelitului pot fi urmărite, în timp real, AICI.

satelit esa goceConform CNN, în urma contactului cu atmosfera pământului, satelitul, care are 5 metri în lungime și cântărește două tone, se va dezintegra în mai multe fragmente. Este posibil ca unele dintre fragmente să cântărească până la 90 de kilograme. Un asemenea fragment ar putea produce o catastrofă dacă ar cădea într-o zonă rezidențială sau pe o platformă industrială, centrală nucleară etc. Se speră, însă, că va fi respectat calculul probabilităților, iar fragmentele se vor prăbuși într-o întindere de apă sau pe uscat, dar într-o arie nepopulată. ESA estimează că impactul va fi în Oceanul Indian.

GOCE a fost lansat în spațiu pe data de 17 martie 2009 de 45 de companii din 13 state europene și a oferit informații despre variațiile atracției gravitaționale (exact fenomenul care acum îi decide soarta…), despre curenții oceanici și date seismologice.

Loading

Comments

comments