Să râdem cu Poliția Locală Sector 4: Somație pentru igienizare în ziua igienizării

În cursul nopții de 6 – 7 martie, agenți ai Poliției Locale Sector 4 au distribuit somații de evacuare pentru proprietarii mașinilor din mai multe zone alte sectorului. Somațiile, tipărite pe foi de hârtie format A4, au fost lăsate pe parbrizele mașinilor parcate regulamentar, în locurile de parcare plătite (închiriate de la serviciul de specialitate al Primăriei Sectorului 4). Ele conțin următorul mesaj: „Stimate proprietar/conducător auto, / Vă informăm că pe această stradă urmează a se desfășura operațiuni de salubrizare și igienizare. Pentru buna desfășurare a acestor activități, vă rugăm să dați dovadă de înțelegere și să NU staționați / parcați autovehiculul în zonă, în data de 07 martie 2017. În caz contrar, Direcția Generală de Poliție Locală Sector 4 va proceda la ridicarea, transportul și depozitarea autovehiculului dumneavoastră, în conformitate cu prevederile HCL sector 4 nr. 60/2016. Pentru a reintra în posesia autovehiculului pe care îl dețineți, vă rugăm să sunați la numărul de telefon al Dispeceratului Direcției Generale de Poliție Locală Sector 4 – 021.9441”.

Hot.-60 Hotărârea de Consiliu Local invocată de Poliția Locală prevede, și nu degeaba, un termen de 48 de ore, între momentul notificării și cel al posibilității de ridicare a mașinii. Deși termenul de 48 de ore este aberant de scurt, fiind foarte posibil ca mulți posesori de mașini să nu afle despre somație, mai ales dacă e făcută la modul descris mai sus, este o prevedere aflată în vigoare. Ca atare, dacă posesorul unei mașini se întoarce dintr-o deplasare mai lungă și, negăsindu-și mașina în spațiul de parcare plătit, va presupune că i-a fost furată și suferă un atac de panică, poate chiar un infarct, nu va fi despăgubit (el sau familia sa), întrucât, nu-i așa, s-a procedat legal. Hotărârea este cât se poate de neconstituțională, pentru că nu prevede modalități de anunțare a posesorilor de mașini, referitor la ridicarea acestora. Dar, până când nu este atacată și desființată, își produce efectele.

Pe de altă parte, Poliția Locală Sector 4 nu a respectat nici măcar termenul de 48 de ore. Așadar, somația a fost făcută doar în ideea că șoferii care vor apuca să o vadă, se vor și conforma, necunoscând prevederile HCL 60/2016.

Ca atare, nicio mașină nu a fost ridicată, iar salubrizarea/igienizarea s-a făcut pe unde s-a putut. Operațiunea a constat, conform dispeceratului Poliției Locale Sector 4, în aplicarea unui jet de apă sub presiune pe partea carosabilă și pe trotuare.

Se poate pune în discuție și oportunitatea operațiunii, în sensul că de ce a fost realizată tocmai acum, într-o perioadă în care ploile sunt frecvente, iar mizeria îndepărtată dimineața, seara se depune la loc, dar asta ține, desigur, de interesele aleșilor locali și ale firmei care se ocupă de salubrizare/igienizare.

Loading

Comments

comments