Ruptura diplomatică dintre SUA și Rusia se adâncește. Obama și-a anulat întâlnirea cu Putin

Barack Obama Foto:  White House/Pete Souza

Barack Obama Foto: White House/Pete Souza

Președintele SUA Barack Obama a decis să anuleze întrevederea cu omologul său rus, Vladimir Putin, prevăzută pentru începutul lunii septembrie, la Moscova, relatează miercuri Associated Press, care califică decizia drept “o rară umilință diplomatică”.

Potrivit AFP, Casa Albă a justificat această ‘decizie spectaculoasă’ prin lipsa de progres în relațiile ruso-americane. ‘După o analiză aprofundată am ajuns la concluzia că relațiile bilaterale cu Rusia nu au înregistrat suficiente progrese recente care să permită desfășurarea unui summit ruso-american la începutul lunii septembrie’, a declarat purtătorul de cuvânt al lui Obama într-un comunicat de presă în care este menționat îndeosebi scandalul Snowden, scrie AFP.

Associated Press menționează că anunțul vine după decizia Rusiei de a acorda azil temporar fostului consultant al Agenției Naționale pentru Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden, și reflectă totodată nemulțumirea crescută a SUA în relațiile cu Rusia pe alte probleme, între care apărarea antirachetă și drepturile omului.

Potrivit Casei Albe, Barack Obama încă intenționează să participe la summitul G20 la St. Petersburg (Rusia), dar nu are planuri pentru o întrevedere bilaterală cu Vladimir Putin. Totodată, liderul de la Casa Albă va face o escală în Suedia în cadrul vizitei pe care o va efectua la începutul lunii septembrie în Rusia. SUA intenționează să anunțe Rusia de decizia de miercuri a președintelui Obama, însă nu va avea loc o convorbire directă între Obama și Putin pe acest subiect.

Anunțul vine după ce responsabili americani au anunțat marți că SUA intenționează să poarte convorbiri, vineri, la Washington, cu miniștrii de externe și al apărării din Rusia, în pofida deciziei Moscovei de a acorda azil fostul consultant american al Agenției Naționale pentru Securitate (NSA) a SUA, Edward Snowden. Întrevederea de vineri, în forma de ‘2+2’ între secretarul de stat american John Kerry, ministrul apărării Chuck Hagel și omologii lor ruși, Serghei Lavrov și Serghei Șoigu, urmează să aibă loc la Departamentul de Stat. Adjunctul ministrului de externe rus, Serghei Riabko, a declarat, potrivit Interfax, că pregătirile pentru convorbiri sunt finalizate și agenda va include probleme bilaterale, precum și situațiile din Siria și Afganistan.

Citește și:

Barack Obama ar putea anula întâlnirea din toamnă cu Vladimir Putin

Loading

Comments

comments