Românii bolnavi de cancer de plămâni se prezintă tardiv la primul consult

Foto: novaapollonia.ro

Foto: novaapollonia.ro

Conform studiului anual Onco Monitor realizat de Gfk România, afecțiunile oncologice cel mai frecvent întâlnite în cabinetele medicilor oncologi sunt cancerul de sân, cancerul de plămâni, cancerul de prostată și cancerul colo-rectal, iar cel mai rar întâlnite sunt cancerul de vezică biliară, cancerul tiroidian și testicular.
În medie, un medic specialist oncolog consultă pe lună peste 40 de paciente cu cancer de sân, peste 20 pacienți cu cancer de plămâni, peste 20 pacienți cu cancer de prostată, 7 pacienți cu cancer renal, 7 cu cancer gastric și 7 cu cancer al vezicii urinare.
Dintre pacienții consultați lunar de un medic specialist, în cazul patologiei oncologice renale sau de plămân, o treime sunt pacienți nou diagnosticați, majoritatea în stadii foarte avansate (peste 70% dintre pacienții nou diagnosticați cu cancer de plămâni și peste 60% dintre pacienții nou diagnosticați cu cancer renal sunt în stadiul 4), pe când în cazul patologiei oncologice a sânului, aproximativ o cincime sunt paciente nou diagnosticate, majoritatea în stadiul 2 și 3.
Profilul pacientului cu cancer renal sau de plămâni din România indică un bărbat (70% dintre pacienți cu cancer renal și 75% dintre pacienții cu cancer de plămâni) cu o vârsta medie de 60 de ani, respectiv 62 de ani. Pacienta cu cancer de sân are în medie 57 de ani.
Studiul Onco Monitor a fost derulat în octombrie 2013, pe un eșantion de 70 de medici oncologi care au completat un chestionar de 25 de minute și 289 fișe pentru pacienți cu cancer de plămâni, 311 fișe pentru paciente cu cancer de sân și 224 fișe pentru pacienți cu cancer renal.

Loading

Comments

comments