România trebuie să se descurce fără gazele din Rusia. Gazprom închide robinetul

Ilustratie: RT, Reuters, EIA, Gas Infrastructure Europe

Ilustratie: RT, Reuters, EIA, Gas Infrastructure Europe

UPDATE: România cere Comisiei Europene medierea conflictului ruso-ucrainean referitor la livrările de gaze

Ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, a cerut Comisiei Europene să medieze negocierile ruso-ucrainiene pe tema reluării livrărilor de gaze de către Gazprom, sistate ca urmare a neplății datoriilor pentru livrările din lunile anterioare. Informația se găsește într-un comunicat de azi al Transgaz.

Pe de altă parte, compania de gaze a Ucrainei, Naftogaz, a acționat în judecată Gazprom la Camera de Arbitraj Comercial de la Stockholm, Suedia, acuzând tarifele exagerate practicate de compania rusă, informează RT. La rândul său, Gazprom a intentat proces, la aceeași instanță, pentru neplata datoriilor.

 

Știrea inițială

Gazprom a anunțat, azi, sistarea livrării de gaze naturale către Ucraina. Livrările vor fi reluate doar pentru cantitățile pe care Kiev-ul le va achita în avans sau după plata datoriei de 4,458 miliarde de dolari, se arată într-un comunicat al companiei rusești, postat pe pagina sa de internet.

Decizia afectează România, întrucât conductele de gaze prin care se realizează importurile de gaze din Rusia tranzitează teritoriul Ucrainei, după cum se poate vedea din graficul alăturat, prezentat de RT.

Conform ministrului delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, România își poate asigura consumul de gaze exclusiv din producția internă, chiar și pe termen lung.  „In momentul de fata ne acoperim aproape 80% din consum din productia proprie. In plus, avem importante cantitati de gaz natural stocate in depozite”, a declarat Nicolescu la RFI Romania. „În perioada urmatoare, consumul de gaz din estimarile noastre nu va atinge, nu are cum sa atinga, datorita conditiilor meteorologice, niveluri foarte inalte de consum. In plus, chiar si intr-un scenariu pe termen foarte lung, suntem pregatiti si pentru o astfel de situatie si avem solutii, printre care cea mai la indemana ar fi trecerea unor centrale care produc energie electrica si termica de pe combustibil gaz natural catre un alt combustibil primar”, a adaugat ministrul.

Loading

Comments

comments