România, țara europeană cea mai afectată de schimbările climatice

cmb cms europa globalRomânia este țara membră UE care va fi cel mai drastic afectată de schimbările climatice, în perioada următoare, avertizează specialiștii.

Universitatea din Notre Dame realizează un index global anual al adaptării statelor lumii la încălzirea globală. Prin coroborarea datelor din acest index, un specialist britanic a realizat o hartă pe care statele lumii sunt reprezentate coloristic diferit, în funcție de șansele de supraviețuire la noile provocări ale Naturii, dereglată de intervențiile omenirii.

Așa cum este de așteptat, țările africane, în special cele central-africane și din Vestul continentului, sunt cele mai vulnerabile și vor avea cel mai mult de suferit. E foarte probabil ca, în următoarele decenii, arii foarte largi din Africa să devină complet nepopulate.

Consecințele evoluției climatice vor fi dramatice și în Sudul Asiei, în Vestul Americii de Sud, în America Centrală și chiar și în Mexic.

De pe continentul european, cele mai afectate vor fi Ucraina, Moldova, România și țările din fosta Iugoslavie, în special Bosnia și Herțegovina.

Pe plan mondial, cel mai bine vor înfrunta stihiile vremii, țările nordice dezvoltate și cele de la antipozi, în ordine: Norvegia, Noua Zeelandă, Suedia, Finlanda, Danemarca, Australia, Marea Britanie, Statele Unite, Germania și Islanda.

 

Citește și:

Dezastrul climatic nu mai poate fi evitat. Mari zone de pe glob devin nelocuibile

OMS: Încălzirea globală a dus la revenirea unor boli dispărute. România – amenințată de malarie

Încălzirea globală este vinovată de creșterea riscului de inundații

Loading

Comments

comments