România nu e de vânzare. Afișul e deja emblematic la protestele din Grecia împotriva mineritului cu cianuri

30 20 25 1 10 11 12 13 14 15 17 31Și grecii protestează împotriva mineritului cu cianuri. Și românii din Grecia. Din solidaritate – atât cu localnicii, cât și cu cei din țară. Iar acest fapt nu a trecut neobservat, fiind consemnat de presa elenă.

Există o diferență notabilă, între protestele din România și cele din Grecia. Companiile miniere occidentale, care utilizează cianurile pentru extracția aurului au deschis, deja, câteva mine în Grecia. Iar consecințele asupra mediului sunt foarte bine cunoscute. De aceea, acolo, localnicii sunt cei care protestează. Locuitorii din zona Skouries (Halkidiki) sunt cei care se împotrivesc mineritului, chiar dacă acesta crează câteva sute de locuri de muncă. Au protestat, mai întâi, acasă, pe urmă s-au deplasat la Salonic. Iar sâmbătă au plecat într-un pelerinaj spre Atena, unde au ajuns ieri, protestând în fața Parlamentului elen.

Iată povestea acestui pelerinaj, relatată de unul dintre protagoniști – constănțeanca Mihaela Dima, pictor și profesor de desen, care locuiește în Halkidiki, la Ormylia.

„Am plecat din peninsula Halkidiki ca deobicei, o caravana (23-25 noiembrie) cu 4 autocare rezervate de S.O.S. Halkidiki spre Katerini, Larisa, Volos si Atena. Caravana a fost de 3 zile, in fiecare oras am protestat ca sa trezim lumea care nu stiu inca despre ce se intampla in peninsula.

La Atena, in metro, mi-a placut de o batranica; dupa ce i-am dat un pliant mi-a spus: “Numai in Halkidiki se intampla asta? Peste tot in lume si nimeni nu vede, inca nu ne-am trezit cu totii pentru o viata mai buna! Dumnezeu sa ne ajute si sa fie alaturi de noi!”.

Ca de fiecare data cand se organizeaza protestele mai mari, am dat fuga pe Facebook pentru a da apel romanilor din Grecia si din imprejur pentru a fi alaturi de ceea ce se intampla si la noi in tara, Romania. La Atena, un politist din fortele care asigurau securitatea protestului, foarte curios, m-a intrebat “Ce inseamna Rosia Montana? Unde este ea?” M-a surprins ca nu mi-a intors spatele, a fost un bun ascultator, cu toate ca functia îi cere sa fie impotriva noastra si de partea prea inaltului El Dorado (Eldorado Gold Company este compania care a început deja, anul trecut, exploatarea cu cianuri, la Olympias, în Halkidiki și pregătește încă două exploatări, la Skouries și Perama – n.r.) si a Guvernului mituit.

21Sunt una dintre persoane care protesteaza pentru Rosia Montana si a gazelor de sist, deoarece casa mea natala este Romania. Sustin de fiecare data si Halkidiki, pentru ca locuiesc in aceasta peninsula, in Ormylia, la o ora de Padurile Skouries. Aici imi traiesc viata, dau lectii de arte plastice, respir aerul egean, imi pasa de imprejurimile din zona, de fructele si legumele pe care mi le ofera natura, de raul Havrias care izvoreste din Skouries si trecand alaturi prin comuna unde mi-am prins radacinile. Nu as dori sa vad cum pamantul si norii plang cu sange, nu doresc sa ma vad otravita si sa-mi vad pe cei care imi sunt alaturi.

Spunem NU aurului si DA vietii!”

 

Citește și:

EXCLUSIV. „SOS Halkidiki!”, mega-mitingul din Salonic contra-mineritului cu cianuri, înfrățit cu protestul „Salvați Roșia Montană!”

Loading

Comments

comments