Rezervor masiv de apă descoperit sub ghețarul din Groenlanda

Foto: the guardian.com

Foto: the guardian.com

Cercetătorii Grupului Interguvernamental de experți privind Schimbările Climatice (IGCC) anunță descoperirea unui rezervor uriaș de apă sub gheața Groenlandei, potrivit BBC News. De asemenea, cercetătorii afirmă că apa este stocată în spațiile aerate dintre particulele de gheață.

Stratul acvifer care acoperă o zonă cât Irlanda poate deține indicii importante despre ridicarea nivelului mării. Topirea calotei glaciare din Groenlanda a contribuit în mod semnificativ la ridicarea nivelului mării din ultimii 100 de ani. Conform ultimului raport redactat de IGCC, calota glaciară a pierdut 34 miliarde de tone de gheață pe an între anii 1992-2001, însă pierderea a crescut la 215 miliarde tone de gheață pe an între anii 2002-2011. Cu toate acestea, cercetătorii au mai multe întrebări fără răspuns despre direcția, viteza și destinația apei provenite din topirea gheții.

Această nouă descoperire constată că o cantitate semnificativă a apei este stocată în zapadă compactată. În primăvara anului 2011, cercetătorii au forat adânc și, spre surprinderea lor, au descoperit apă lichidă care a curs la suprafață, deși erau -15 grade C. Echipa de cercetători a concluzionat că apa a persistat în stare lichidă iarna în Groenlanda.

Se consideră că descoperirea ar putea ajuta chiar la explicarea diferențelor dintre proiecțiile de pierdere de masă (a gheții) din modelele climatice și observațiile de pe satelit.

 

Autor: George SPIRIDON

Loading

Comments

comments