„Revoluționarul” George Costin – șapte ani cu executare

Fostul secretar de stat pentru problemele revoluționarilor George Costin a fost condamnat la șapte ani de închisoare, în același dosar fiind condamnați alți zece inculpați, între care membri ai Asociației “Decembrie 1989 Metrou România”, dar și rude ale fostului secretar de stat, inclusiv soția acestuia, informează Mediafax.

Potrivit sentinței pronunțate, miercuri, de magistrații Curții de Apel Pitești și postată pe portalul instanțelor de judecată, George Costin a fost condamnat pentru mai multe infracțiuni.

Astfel, instanța l-a condamnat la șapte ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de inițiere sau constituire a unui grup infracțional organizat, la cinci ani de închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de folosire a influenței și autorității în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite și la șase ani închisoare pentru săvârșirea infracțiunii de spălare de bani.

Pedepsele stabilite pentru fiecare infracțiune în parte au fost contopite și s-a aplicat pedeapsa cea mai grea de șapte ani închisoare și patru ani interzicerea unor drepturi. Din pedeapsa aplicată a fost dedusă perioada de reținere și arestarea preventiv a condamnatului, între 27 februarie 2012 și 27 aprilie 2013, dată la care George Costin a fost liberat provizoriu sub control judiciar.

George Costin, care la momentul producerii faptelor era președinte al Asociației “Decembrie 1989 Metrou România”, iar ulterior a fost secretar de stat la Secretariatul de stat pentru problemele revoluționarilor din decembrie 1989, a fost trimis în judecată în iunie 2012.

Conform DNA, în calitate de președinte al Asociației “Decembrie 1989 Metrou România”, George Costin, împreună cu mai multe persoane, au constituit și condus, în perioada 2009 – 2011, un grup infracțional organizat care viza obținerea de beneficii financiare. Grupul infracțional a fost organizat în perioada în care persoanele care aveau certificate de revoluționar în baza Legii 42/1990 au formulat cereri pentru preschimbarea acestor acte și pentru obținerea adeverinței în baza căreia ar fi urmat să beneficieze de indemnizațiile conferite de Legea 341/2004.

În calitate de președinte al Asociației “Decembrie 1989 Metrou România”, George Costin și-a exercitat influența și autoritatea asupra persoanelor îndreptățite să preschimbe certificatele de revoluționar, pentru a obține pentru sine ori pentru altul sume de bani și foloase necuvenite, menționau procurorii DNA.

În acest fel, persoanele îndreptățite să beneficieze de indemnizații au fost determinate să încheie contracte de reprezentare prin care erau obligate, după obținerea drepturilor legale, să plătească asociației anumite sume de bani și anume: 12.000 lei și 5 % din suma totală încasată sau 15% din suma totală încasată cu titlu de indemnizație reparatorie începând cu anul 2004. În baza contractelor de reprezentare s-a constatat că a fost obținută suma totală de 9.453.390 de lei, din care 2.470.000 de lei au fost virați în conturile lui George Costin.

“Pentru a disimula adevărata natură a provenienței sumelor de bani, au fost încheiate 54 contracte de împrumut fictive semnate de George Costin, ca reprezentant al Aociației Decembrie 1989 Metrou România, prin care ar fi fost dată cu împrumut suma totală de 5.500.000 lei unor membri revoluționari”, precizează DNA.

Sentința Curții de Apel Ploiești nu este definitivă.

 

Loading

Comments

comments