Reciclatorii susțin că românii fură în draci PET-uri și doze de aluminiu din gunoaie

Foto: craiovarorum.ro

Foto: craiovarorum.ro

Statisticile Eurostat, care plasează România România la coada Europei, din punctul de vedere al gradului de reciclare al deșeurilor municipale, sunt incorecte, susține Eco-Rom Ambalaje, compania deținătoare a licenței mărcii „Punctul Verde” în România și cea mai importantă organizație de preluare de la agenții economici a obligației de reciclare și valorificare a deșeurilor de ambalaje. Eco-Rom arată, într-un comunicat de presă, că a reciclat, în 2013, aproximativ 40.000 de tone de deșeuri de ambalaje de la populație.

În total, Eco-Rom a recilat 347.089 tone de deșeuri de ambalaje, cu doar 2% mai mult față de anul 2012, deși investițiile industriei în serviciile de colectare separată au crescut cu 20%, la 8,6 milioane de lei. Conform organizației, cauzele principale ale acestei situații dezamăgitoare sunt furtul deșeurilor din containerele colorate și vandalizarea pubelelor speciale.

,,Anul trecut, furtul deșeurilor cu valoarea cea mai mare pe piață – este vorba despre PET-uri și dozele de aluminiu – a dus la scăderea randamentului containerului galben cu 12%. 271 de containere colorate au fost vandalizate în sistemul nostru.” a declarat Sorin Cristian Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje. Randamentul containerelor de colectare separată se calculeaza luând în calcul următorii parametrii: capacitatea containerului, numărul de ridicări a deșeurilor/lună și densitatea materialului reciclabil din container.

Numărul localităților care beneficiază de serviciul de colectare separată a deșeurilor de ambalaje a crescut cu 15%, ajungând la 464. Circa 9 milioane de români au acces, în prezent, la serviciul pus la dispoziție de Eco-Rom Ambalaje în parteneriat cu autoritățile locale și operatorii de salubritate desemnați.

„La finalul anului 2013, cantitatea totală reciclată a fost de 347.089 tone, organizația îndeplinind cu succes obiectivul impus de legislație de 55% (raportat la cantitatea totală de 578.771 tone de ambalaje puse pe piață de catre producătorii și importatorii, membrii ai organizației). Singurul capitol la care țara noastră și-a îndeplinit an de an obligațiile asumate față de Uniunea Europeană este cel al deșeurilor de ambalaje. Cu toate aceste, ultimul raport Eurostat ne situează pe ultimele locuri la nivel european, cu un procent de doar 1% deșeuri reciclate din deșeurile municipale. Experiența de 10 ani pe piața din România, dar și studiile și rezultatele noastre ne demonstrează că procentul real se situează în jurul a 2.4%, contribuția ambalajelor fiind mai mult de jumătate. Chiar și în acest context procentul este, în continuare, unul scăzut. Pentru a atinge obiectivul de 50% impus României până în 2020, credem că este important să avem în vedere reușitele înregistrate în domeniul deșeurilor de ambalaje care s-au axat pe eficiența și aplicarea sistemului coercitiv”, spune directorul Eco-Rom Ambalaje.

Eco-Rom Ambalaje susține contorizarea serviciului de colectare a deșeurilor similar cu toate celelalte servicii publice – respectiv plata cantității de gunoi generată, concomitent cu existența unui sistem de colectare separată gratuit pentru populație. În același timp, organizația promovează un serviciu exemplar de colectare a deșeurilor, cu aplicarea unor măsuri coercitive (amenzi) pentru toți cei care nu respectă legislația aferentă sistemului de management al deșeurilor – inclusiv penalități pentru cei care aruncă deșeurile în spații neamenajate, pentru cei care nu colectează separat sau fură deșeurile din containerele speciale.

Loading

Comments

comments