Radu Beligan împlinește 95 de ani și e în Cartea Recordurilor. Sărbătorește pe scenă

beligan 95 de aniActorul Radu Beligan, Sorin Oprescu, primarul general al Bucureștiului, și George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis, au inaugurat, sâmbătă, pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului din Capitală, “Gongul Thaliei”, un simbol al teatrului ce semnifică longevitatea și evoluția spirituală a slujitorilor scenei. Cu acest prilejm longevivul actor a declarat că poate afirma “cu evidentă satisfacție” că “nobila meserie este în continuare la loc de cinste în sufletul românilor”.

La evenimentul de inaugurare a acestui simbol ce marchează 200 de ani de istorie a teatrului în București au participat, pe lângă cetățeni veniți să-i ureze “La mulți ani!” lui Radu Beligan, la împlinirea vârstei de 95 de ani și a 75 de ani de carieră, și actori care și-au dedicat viața teatrului. Astfel, actorii Ion Dichiseanu, Ileana Stana Ionescu, Mircea Albulescu, Florina Cercel, Monica Davidescu și regizoarea Alice Barb s-au numărat printre cei prezenți la evenimentul de inaugurare a “Gongului Thaliei”.

“Astăzi, îl aplaudăm pe Radu Beligan, care aduce onoare României prin intrarea în Cartea Recordurilor pentru cel mai longeviv actor aflat în activitate pe scenă. Mulțumim, maestre!”, a spus George Ivașcu, directorul Teatrului Metropolis din București.

“Gongul Thaliei” a fost dezvelit, iar pe el se puteau vedea inscripționate cele 200 de nume ale marilor artiști simbolizând 200 de ani de teatru în București. “Sunt 200 de nume și un nume în plus. Este dedicat slujitorului de teatru anonim”, a spus George Ivașcu.

“După trei bătai de gong, intră în scenă actorul. Astăzi, maestrul Beligan”, a completat George Ivașcu.

“După cum cred că majoritatea dintre dumneavoastră știți, astăzi împlinesc 95 de ani. O viață, aproape un secol petrecut în slujba Thaliei. Nu mă întrebați când a trecut, pentru că în teatru timpul este relativ. Anii trec adesea ca niște clipe, iar clipele se scurg adeseori mai greu ca anii. Cert este că, după tot acest timp, pot să afirm cu evidentă satisfacție că nobila meserie căreia mi-am dedicat existența este în continuare la loc de cinste în sufletele românilor. E normal să fie așa. Teatrul este locul binecuvântat unde oamenii pot trăi și visa împreună. Locul unde, odată ce s-a bătut gongul, ia naștere un miracol”, a spus Radu Beligan.

Sâmbătă seară, de la ora 19.00, Radu Beligan a ales să-și sărbătorească ziua de naștere pe scena Teatrului Metropolis din București, în noul spectacol “Lecția de violoncel”, de Mona Radu, în regia lui Felix Alexa, alături de Lamia Beligan, Marius Manole și Tania Popa/ Rodica Ionescu.

De asemenea, duminică, la Teatrul Național București, imediat după spectacolul “Egoistul”, jucat și regizat de Radu Beligan, acesta va primi titlul de cel mai longeviv actor încă în activitate pe scena unui teatru, din partea Guinness World Records. Spectacolul va începe la ora 19.00.

Născut pe 14 decembrie 1918, Radu Beligan are o bogată activitate în teatru, film, televiziune și radio. El a interpretat roluri celebre, în mari capodopere ale dramaturgiei române și universale, piese semnate, printre alții, de Ion Luca Caragiale, Barbu Ștefănescu Delavrancea, Camil Petrescu, Tudor Mușatescu, Mihail Sebastian, William Shakespeare, Carlo Goldoni, Nicolai Vasilievici Gogol, Anton Cehov, George Bernard Shaw, Maxim Gorki, Albert Camus, Eugen Ionescu, Jean Anouilh etc. Totodată, el este cunoscut publicului român în calitate de regizor al unor spectacole precum “Egoistul” de Jean Anouilh, “O scrisoare pierdută” de I. L. Caragiale, “Doctor fără voie” de J. B. P. Molière, “Străini în noapte” de Eric Assous.

Radu Beligan a fost director al Teatrului de Comedie din București, între anii 1961 și 1969, și director al Teatrului Național București, între 1969 și 1990. Totodată, a fost profesor la Institutul de Teatru și Film, între 1950 și 1965, și a fost ales membru de onoare al Academiei Române în 2004, în semn de recunoaștere a activității sale în domeniul artei.

A fost decorat, printre altele, cu Ordinul “Serviciul Credincios” în grad de Mare Ofițer, Ordinul Drapelul Iugoslav cu steaua de aur și colan și Ordinul Național al Legiunii de Onoare în grad de Ofițer, din partea Franței. Este Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale” din București. (Mediafax)

Loading

Comments

comments