Protest studențesc: 6 la sută pentru Educație

Foto: Mediafax

Foto: Mediafax

Mii de studenți protestează miercuri în Capitală și în marile orașe din țară, ei cerând, printre altele, alocarea a 6 % din PIB pentru Educație, informează Mediafax.

Potrivit reprezentanților Alianței Naționale a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), miercuri au loc acțiuni de protest în centrele universitare din București, Timișoara, Cluj-Napoca, Iași, Constanța, Galați, Baia Mare, Sibiu, Suceava, Oradea și Alba-Iulia.

Potrivit ANOSR, universitățile, în contextul unei subfinanțări constante a educației, au fost nevoite să crească taxele, să comaseze grupe și facultăți sau să reducă și chiar să oprească, în unele cazuri, investițiile ce țin de îmbunătățirea calității sistemului educațional.

“Totodată, studenții sunt revoltați și de faptul că bursele sociale sunt de 2 sau chiar de 3 ori mai mici decât prevede legea, ele nereușind să acopere nici jumătate din costurile de masă și de cazare, de faptul că jumătate dintre studenții din România ajung să renunțe la studii din motive financiare sau din cauză că nu și-au ales corespunzător facultatea și de faptul că România este la coadă Uniunii Europene atât în ceea ce privește finanțarea educației cât și rată populației cu studii superioare”, a precizat ANOSR.

Și Consiliul Național al Elevilor a anunțat că elevii vor purta miercuri banderole albe, în semn de protest față de subfinațarea sistemului educațional, iar în unele județe, după orele de curs, se vor alătura manifestațiilor studenților.

În București, aproximativ 300 de studenți au plecat de la fântana de la Universitate în jurul orei 15.15 și au mers pe trotuare spre Piața Victoriei, unde au ajuns o oră mai târziu. Pe traseu, studenții au oprit în Piața Romană și au intrat la ASE, unde au scandat “Haideți cu noi”, Vrem 6% pentru Educație”. Anterior, studenții au intrat și în alte instituții de învățământ superior aflate pe traseele pe care au mers spre Universitate, respectiv Universitatea de Educație Fizică și Sport, Facultatea de Drept, Universitatea București și Facultatea de Arhitectură.

Studenții au fost însoțiți pe tot traseul de jandarmi și nu au fost înregistrate incidente.

Studenții au blocat, timp de 20 de minute, circulația pe Șoseaua Kiseleff, după care au plecat în mars spre Ministerul Educației, pe traseul Calea Victoriei, Bulevardul Dacia, strada G-ral Berthelot.

Manifestanții au spus că stau pe trecerea de pietoni pentru ca jandarmii să ridice gardurile de protecție din zona amenajată pentru protest.

După ce jandarmii au ridicat gardurile de protecție, manifestanții aflați pe trecerea de pietoni au mers să protesteze în zona amenajată, circulația pe Șoseaua Kiseleff, blocată aproximativ 20 de minute, fiind reluată.

În jurul orei 17.00, studenții au plecat în marș din Piața Victoriei pe traseul Calea Victoriei – Bulevardul Dacia – strada Th. Aman – strada G-ral Berthelot – sediul Ministerului Educației.

Mitingul la sediul Ministerului Educației este programat să se încheie la ora 18.30. În timpul protestului de la Ministerul Educației va fi restricționat total traficul rutier pe strada General Berthelot, între străzile Th. Aman și Luigi Cazzavilan.

 

 

Loading

Comments

comments