SEMNEAZĂ SCRISOAREA DE SOLIDARITATE CU ȘTEFAN CÂNDEA. Președintele Azerbaidjanului se răzbună pe un jurnalist român care i-a expus afacerile necurate, declarându-l persona non grata!

Ștefan Cândea Foto: mc.rs

Ștefan Cândea
Foto: mc.rs

Ștefan Cândea, cunoscut jurnalist român de investigații, a realizat o anchetă amplă despre afacerile familiei președintelui Azerbaidjanului,

Azerbaijani President Ilham Aliyev and his wife Mehriban. foto: icij.org

Azerbaijani President Ilham Aliyev and his wife Mehriban.
foto: icij.org

Ilham Aliyev. Ancheta a fost publicată (în limba engleză) în aprilie 2013, de International Consortium of Investigative Journalists și probează leagăturile dintre miliardarul Hassan Gozal, beneficiarul unor contracte de miliarde de dolari în Azerbaidjan, în domeniul construcțiilor, și familia lui Aliyev, prin intermediul unor offshore-uri.

Ieri, media a raportat că Azerbaidjanul l-a inclus pe Ștefan Cândea, alături de colegul său, fotoreporterul Petruț Călinescu, pe o listă de 335 de cetățeni străini declarate persona non grata, pe motiv că, în 2010, au vizitat enclava secesionistă Nagorno-Karabah, populată majoritar de armeni și nerecunoscută de Azerbaidjan. Și poetul Marius Chelaru, care a participat la un festival internațional de poezie, organizat în 2012, în Nagorno-Karabah, a fost inclus pe listă. Cei trei se se află într-o companie selectă, din care face parte, de pildă, soprana spaniolă Montserrat Caballé.

Nu aveam de gând să vizitez, vreodată, Azerbaidjanul. Însă, acum aș vrea să mă asigur că, și dacă aș vrea, n-o voi putea face. Sunt complet solidar cu Ștefan Cândea și solicit Azerbaidjanului să mă declare, și pe mine, persona non grata.

Voi trimite o solicitare în acest sens, în limba engleză, pe adresa de corespondență electronică a Ambasadei Azerbaidjanului la București. Dacă printre cititori mai sunt persoane doritoare să se solidarizeze cu Ștefan Cândea, îi rog să îmi scrie la adresa selectnews.ro@gmail.com, furnizându-mi datele personale (nume complet, CNP și, dacă există, serie / nr. de pașaport valid; se poate preciza și statutul/profesia). Aceste date vor fi trecute în scrisoarea către Ambasada Azerbaidjanului la „Semnatari”, nu vor fi divulgate sau folosite în alt scop. Lista de semnatari va rămâne deschisă până joi, 15 august, ora 12, după care email-ul către Ambasada azeră va fi expediat.

Ca alternativă, puteți să vă semnați pe forumul acestui articol și vă vom trece numele (și ocupația, dacă doriți) în varianta deschisă a scrisorii de protest pe care o voi adresa Ambasadei Azerbaidjanului.

Precizez că nu l-am consultat pe Ștefan Cândea și, ca atare, el nu are cunoștință de existența intențiilor exprimate aici. Mai precizez că nu mă voi declara, oficial, solidar cu toți cei 335 de „non-grați”, deși, neoficial, sunt (mi se pare absurd să fiu pedepsit de un stat pentru simpla vizitare a unui teritoriu cu care respectivul stat se află în conflict), fiindcă vreau să subliniez caracterul josnic al acțiunii îndreptate împotriva unui jurnalist român incomod președintelui Ilham Aliyev. Cei care doresc să se declare solidari cu toți cei 335 să precizeze și vom redacta astfel scrisoarea încât să reiasă acest fapt. De asemenea, îi rog să precizeze dacă sunt de acord ca numele lor și profesia (nu și celelalte date personale) să devină publice, fiind incluse în varianta deschisă a scrisorii de protest pe care o voi adresa Ambasadei Azerbaidjanului.București.

Solicit Președinției României, Guvernului României și Președinților celor două Camere ale Parlamentului să protesteze, oficial, pentru declararea celor trei cetățeni români persona non grata, înaintând protestul lor Ambasadei Azerbaidjanului la București.

 

Citește și:

Scrisoarea deschisă către Ambasada Azerbaidjanului la București, referitor la problema cetățenilor români declarați persona non grata (prima redactare)

Loading

Comments

comments