GALERIE FOTO. Primul zbor al dronei românești ce poate ajunge în statosferă

1 2 3 DCIM100GOPRO 6 9Pe 13 februarie 2014, Air Strato, vehicul aerian automat, cu propulsie electrică, a realizat prima decolare de pe pistă dificilă. Aeronava a executat un zbor scurt până la altitudinea de 25 m, apoi a  aterizat, informează un comunicat ARCA (Asociația Română pentru Cosmonautică și Aeronautică).

Air Strato a fost echipat cu patru motoare electrice. Două motoare au fost adăugate suplimentar, pentru a scurta distanța de decolare pe pistă dificilă. Pentru testele pe pistă dificilă au fost instalate suspensii pe trenul de aterizare.

“Aeronava a fost echipată cu numai 10% din numarul de baterii destinate versiunii comerciale și am adăugat balast pentru a simula greutatea de decolare și a echilibra aparatul. Am adăugat încă două motoare pentru a scurta distața de rulare pe pistă dificilă. Trenul de aterizare echipat cu suspensii au asigurat un rulaj lin. Am avut nevoie de numai 30 m pentru a decola, folosind motoarele la tracțiune maximă. Am fost impresionați de rata de urcare a aeronavei.” – Teodor Diaconu, Inginer Dinamica Zborului ARCA .

Air Strato este un aparat automat, propulsat electric. Poate atinge altitudini de până la 18 km și are o autonomie de zbor de 7 ore cu baterii interne și 3 zile folosind panouri solare. Poate transporta o sarcină variabilă de peste 30 kg, constand în echipamente de supraveghere și instrumente stiințifice.

Loading

Comments

comments