EXCLUSIV: Primăria Bușteni vinde 5 hectare de teren la Pungești. Primăria Pungești nu poate localiza terenul

Foto: fineartamerica.com

Foto: fineartamerica.com

Printr-o hotărâre de Consiliu Local (nr. 26 din 30.01.2014), Primăria orașului-stațiune Bușteni, județul Prahova, a decis vânzarea prin licitație publică a unei suprafețe de 47.733 mp, proprietatea sa privată, deținută în extravilanul comunei Pungești, județul Vaslui.

Conform doamnei Adriana Bardan, secretarul general al Primăriei Bușteni, cele aproape 5 hectare sunt „o rămășiță” a unei suprafețe mai mari, pe care Primăria Bușteni a achiziționat-o la Pungești „prin anul 2008”, pentru un schimb de terenuri cu Ocolul Silvic Prahova. „Pentru realizarea pârtiei de schi, a fost nevoie să defrișăm o anume suprafață împădurită. Legea ne-a obligat să achiziționăm, la schimb, o suprafață de teren în altă parte, pe care să o dăm ocolului silvic, spre împădurire”.

La Pungești, însă, nu se știe nimic, nici de un schimb de terenuri, nici de împădurire, nici de o vânzare de terenuri. Deși i-am comunicat coordonatele parcelei din Hotărârea CL Bușteni (Tarlaua 4, Parcela 26/2, Nr. cadastral 70267, CF 70267), Vasile Voina, viceprimarul comunei Pungești nu a putut să o localizeze cu ajutorul serviciului de specialitate. „Nu apare la noi, nu este în inventarul terenurilor de pe raza comunei”, spune domnul Voina.

De la Romsilva am aflat că, pentru realizarea pârtiei de snowboard Calinderu 2, Guvernul a emis Hotărârea nr. 478 din 2011, prin care au fost scoase din circuitul forestier 4,5 hectare de pădure la Bușteni – Ocolul Silvic Azuga. În compensare, s-au dat 7,5 hectare de teren de pe raza comunei Delești, județul Vaslui. Terenul a fost împădurit anul trecut de Ocolul Silvic Vaslui.

Distanța dintre localitățile Delești și Pungești este mare. Ca idee, Vaslui -municipiul reședință de județ- este aproximativ în centrul județului, Pungești la hotarul județului, iar Delești cam la jumătatea distanței dintre Vaslui și Pungești. Specialiștii Romsilva afirmă și că foarte rar s-a întâmplat ca diferența care să rămână după o compensare de terenuri să depășească un hectar. Așadar, terenul deținut de Primăria Bușteni la Pungești nu este nicidecum „o rămășiță” a tranzacției pentru pârtia Calinderu 2.  Ce este, în realitate, de unde până unde a ajuns Primăria Bușteni să dețină o proprietate vastă la Pungești și de ce o vinde tocmai acum, când Chevron a început lucrările de explorare pentru determinarea prezenței gazelor de șist, sunt întrebări la care, probabil, doar un control al Prefecturii Prahova ar putea răspunde.

Loading

Comments

comments