Președintele Traian Băsescu îndeamnă la prudență în cazul conflictului sirian

Președintele Traian Băsescu a declarat marți că România are propriile ei analize cu privire la utilizarea gazelor toxice în Siria, dar nu se va poziționa până când nu se vor pronunța experții ONU, punctând faptul că poziția țării noastre este legată de prudență, dar și de solidaritate cu aliații săi.

“Există analizele noastre cu privire la utilizarea gazelor toxice de luptă în Siria, dar nu avem nicio certitudine. Imediat ce vom avea o poziție a experților ONU, România se va pronunța. Dar, până atunci, avem doar informații neconfirmate. Sigur că excludem posibilitatea să avem vreun fel de relații cu vreun stat care ar fi utilizat gaze toxice de luptă, indiferent care ar fi numele acestuia. Dar, până atunci, poziția mea este legată de prudență”, le-a spus președintele ambasadorilor, la Reuniunea Anuală a Diplomației Române.

Șeful statului a subliniat că pentru România esența o reprezintă “consecvența și prudența”.

“Sigur, prudența noastră are o limită, și anume aceea în care ni s-ar solicita să ne solidarizăm cu aliații noștri. O vom face fără rezerve. Până când acest lucru se întâmplă, opțiunea mea este pentru prudență și pentru menținerea liniilor de politică externă pe care le-am avut până acum, fie că vorbim de Orientul Mijlociu, de Siria, de Primăvara Arabă. (…) Prudența nu poate merge însă până la a nu fi solidari cu aliații noștri dacă la nivelul Consiliului de Securitate sau la nivelul NATO sau la nivelul statelor occidentale se va lua o decizie sau alta. Vom fi solidari cu aliații noștri”, a afirmat președintele.

Loading

Comments

comments