Presa germană: NATO va instala o bază militară în România

Foto: homevideo.icarusfilms.com

Foto: homevideo.icarusfilms.com

Pentru a contracara amenințarea rusă, NATO intenționează să construiască în Europa de Est cinci baze militare, respectiv în cinci țări din fostul bloc sovietic: Polonia, România, Lituania, Letonia și Estonia. Planul secret, care ar urma să fie discutat la Summit-ul NATo de la Cardiff, Marea Britanie (4 – 5 septembrie), a fost devoalat de cotidianul german Frankfurter Allgemeine Zeitung, informează Mediafax.

Bazele vor fi folosite pentru logistică, pentru misiuni de recunoaștere și planificare și vor avea personal multinațional permanent cuprins între 300 și 600 de angajați în fiecare bază, potrivit cotidianului german.

Acest personal exclude trupele actuale, a căror mobilizare în Europa de Est este limitată de tratatul din 1997 dintre Rusia și NATO, a cărui desființare este cerută, acum de Polonia, țările baltice și Canada, potrivit Der Spiegel.

Astfel, NATO va avea o forță de reacție rapidă de 4.000 de persoane, pregătită să se mobilizeze în est în decurs de două până la șapte zile.

Documentul clasifică explicit Rusia ca o amenințare și susține că suplimentarea prezenței NATO în est este justificată de protejarea noilor membri ai alianței față de Rusia.

NATO a acuzat Rusia săptămâna trecută că a trimis un contingent militar limitat în estul Ucrainei pentru a ajuta insurgența prorusă din această regiune. Oficial, Moscova neagă că susține rebelii, dar a anunțat că intenționează să își consolideze apărarea în Est, fără a oferi detalii.

Loading

Comments

comments