Premierul României face ceea ce premierul Israelului nu-și permite: merge la funeraliile lui Nelson Mandela

Foto: Oana Pavelescu

Foto: Oana Pavelescu

Printr-un scurt comunicat, Biroul de presă al Guvernului anunță că primul ministru Victor Ponta „va merge” la Johannesburg, pentru a participa la funeraliile fostului lider sud-african Nelson Mandela: „Primul-ministru Victor Ponta va merge mâine, 10 decembrie 2013,  în Africa de Sud, pentru a participa la funeraliile naționale ale fostului președinte Nelson Mandela, care vor avea loc pe stadionul FNB din Johannesburg”, se scrie în comunicat. Documentul nu precizează în ce condiții se va face deplasarea – cu ce aeronavă, cum se va asigura securitatea premierului, care vor fi costurile deplasării etc. Biroul de Presă al Guvernului nu precizează nici dacă au avut loc consultări cu Președinția, pentru a se stabili dacă nu cumva șeful statului, care are întâietatea în reprezentarea la asemenea evenimente, dorește și el să participe la funeraliile lui Nelson Mandela.

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a decis să renunțe la participarea la funeraliile lui Nelson Mandela din cauza costului călătoriei în Africa de Sud, a anunțat presa israeliană duminică seara, citată de Mediafax.

Netanyahu a notificat autoritățile sud-africane în legătură cu prezența sa dar el și-a anulat vizita în ultimul moment din cauza costurilor, respectiv cel puțin șapte milioane de shekeli (1,45 de milioane de euro) pentru transportul și securitatea sa la fața locului, precizează postul de radio public și cotidianul Haaretz.

Costurile de închiriere a unui avion privat al companiei naționale El Al reprezintă ele singure 2,8 milioane de shekeli (aproximativ 600.000 de euro), potrivit Haaretz. Transportul materialului și al personalului de securitate la bordul unui avion al forțelor aeriene costă 3,2 milioane de shekeli (666.000 de euro), fără a mai pune la socoteală alte cheltuieli.

Premierul israelian a fost recent supus criticilor presei, care a dezvăluit cum contribuabilii au plătit aproape 700.000 de euro pentru finanțarea, anul trecut, a întreținerii celor trei reședințe ale sale.

Peste 50 de șefi de stat și de guvern, între care președintele american Barack Obama, au confirmat că vor merge în Africa de Sud la funeraliile lui Nelson Mandela, potrivit Ministerului sud-african al Afacerilor Externe.

Președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, a anunțat că va asista, marți, la Johannesburg la ceremoniile organizate în memoria lui Mandela, erou al luptei antiapartheid și susținător al cauzei palestiniene.

Liderii israelieni, în special Netanyahu, i-au adus un omagiu călduros primului președinte de culoare al Africii de Sud, după decesul acestuia. Dar unii comentatori nu au ratat ocazia de a aminti că Israelul a întreținut relații foarte strânse cu regimul de apartheid.

După eliberarea sa din închisoare, Nelson Mandela le-a transmis israelienilor că noua Africă de Sud vrea ca ei să le acorde palestinienilor “dreptul la libertate”.

Loading

Comments

comments