Premierul a cerut tuturor autorităților să ia măsurile necesare pentru prevenirea și combaterea inundațiilor de-a lungul Dunării

Premierul Victor Ponta a cerut luni dimineață, în cadrul comandamentului convocat pentru combaterea efectelor inundațiilor, ca autoritățile să ia toate măsurile de prevenție, chiar dacă specialiștii anunță că Dunărea nu va depăși cota de inundație.

“Domnule vicepremier Dragnea, în aceste două zile, sunteți aici, aveți toată autoritatea, luați toate deciziile necesare. Nu aș vrea să ne trezim după ce ajunge apa în casele oamenilor, să începem să plângem pe la Guvern. (…) Nu vreau să băgăm frica în oameni, dar nu vreau nici să dormim prea liniștiți, noi, cei care avem atribuții”, a spus primul-ministru, care urmează să efectueze o vizită de două zile în Slovacia și Germania.

El a mai spus că nu doarme foarte liniștit doar pe baza asigurărilor pe care le primește și că dorește să fie luate toate măsurile de prevenție și de pregătire pentru orice evoluție a fenomenelor.

Pe de altă parte, Ponta a atras atenția asupra faptului că unele autorități din teritoriu mai au mentalitatea “că toată lumea stă și așteaptă și apoi o să vină Guvernul să repare diguri, să scoată apa din curțile oamenilor”.

“Vreau să vă rog pe toți, să vă cer de data asta să gândiți altfel. (…) Nu băgăm panica în oameni, dar dacă e nevoie de măsuri rapide și categorice, domnule viceprim-ministru, aveți de la mine toată autoritatea, trebuie să luăm niște oameni din niște case pe care – Doamne ferește! – le ia apa, nu stăm cu mâinile în sân și alergăm apoi cu elicopterele după ei să-i scoatem din case. Deci, aveți toată autoritatea din partea mea să luați măsurile necesare, în așa fel încât să nu fie nicio problemă cu viețile omenești”, a afirmat premierul.

Totodată, el a cerut ca până miercuri, la ședința de guvern, miniștrii de resort să îl anunțe în legătură cu eventualele investiții sau modificări ce trebuie realizate.

“Să nu-mi stricați vizita de două zile, deși merg în două țări care se confruntă mult mai rău decât România cu aceste necazuri”, a adăugat Ponta.

Vicepremierul Liviu Dragnea a arătat că se pare că nivelul Dunării nu va depăși cota de inundații, dar a adăugat că toate structurile regionale de la Apele Române trebuie să monitorizeze “fiecare bucățică” de dig.

“Digul este vechi. Lucrările la digul de la Dunăre nu s-au efectuat de-a lungul anilor așa cum era necesar. Oricând poate apărea o fisură. Dacă sunteți organizați – mă refer în special la județele și localitățile dunărene – și observația e permanentă, orice mică fisură sau orice mică problemă care apare într-un dig… se poate interveni în timp util, ca digul să nu crape”, a subliniat Dragnea.

El a insistat ca autoritățile să colaboreze cu specialiștii în domeniu.

Directorul Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, Daniela Rădulescu, a declarat luni dimineață, în cadrul comandamentului convocat pentru combaterea efectelor inundațiilor și pentru asigurarea măsurilor de prevenție, că se menține prognoza conform căreia debitul maxim al Dunării în luna iunie nu va depăși valorile maxime din aprilie.

Loading

Comments

comments