POTUS Fake News. Ce a urmat după anunțul FALS despre Suedia făcut de Trump

Actualizare (2): Trump admite că s-a referit la o emisiune TV când a vorbit fals despre Suedia, dar tot el acuză presa de dezinformare!

„Declarația mea despre ceea ce se întâmplă în Suedia, a fost o referire la un reportaj difuzat de Fox News, despre imigranți și Suedia”, a scris Donald Trump, pe Twitter, după ce Ambasada Suediei a cerut explicații referitoare la declarația președintelui SUA vizând țara nordică, declarație din care reiese că acolo tocmai s-ar fi produs (vineri) un atentat terorist.

În loc să-și ceară scuze pentru dezinformare, Trump s-a apucat din nou să atace presa: „Mai lăsați publicul în pace! Fake News Media (Agențiile de Știri False) acreditează ideea că imigrația în Suedia merge minunat. Nu!”.

Actualizare (1): Ambasada Suediei la Washington a solicitat explicații Departamentului de Stat (Ministerul de Externe al SUA) după afirmația președintelui SUA. Pe de altă parte, în media occidentală au apărut informații despre rapoarte ale Poliției din Suedia, care nu ar fi fost date publicității, despre acte de violență comise de refugiați. Cu toate acestea, rapoartele respective se referă la incidente vechi, iar nimic nu relevă că s-ar fi produs incidente implicând refugiați în cursul zilei de vineri.

Știrea inițială

Un reputat istoric american, profesorul Ronald L. Feinman, prezice că Donald Trump nu va rămâne în funcție mai mult de câteva săptămâni. Dacă președintele SUA va continua cu politicile sale, care îi scandalizează și pe mulți republicani, nu doar pe democrați și… restul lumii, precum și cu gafe de tipul celei de ieri, e puțin probabil să își ducă mandatul la bun sfârșit. Trump are obiceiul de a-i critica pe ziariști pentru știrile pe care le difuzează, despre care susține că sunt false (Fake News). Dar sâmbătă, ca și în alte precedente ocazii, POTUS (President Of The United States) a mințit „în direct și la oră de vârf”, fără să îi pese că propagă o știre falsă, care poate genera multă emoție negativă și chiar panică.

Nici mai mult, nici mai puțin, Trump a indicat că în Suedia s-ar fi produs un atentat terorist, iar cauza ar fi porțile pe care țara scandinavă le-ar fi deschis imigranților. „Uitați-vă la ce s-a întâmplat aseară, în Suedia. Suedia! Cine ar fi crezut așa ceva?! Suedia! Au acceptat mulți refugiați care generează probleme pe care nu le-au crezut posibile…”.

Din cele afirmate de Trump, un singur lucru este adevărat: Suedia este țara europeană care a acceptat cel mai mare număr de migranți musulmani, raportat la populație. Începând cu anul 2015, 200.000 de refugiați din Siria, Afganistan și alte țări arabe au fost integrați de țara cu mai puțin de 10 milioane de locuitori.

Însă, în Suedia nu s-a produs nici un atac terorist. Nici vineri, nici recent. Astfel, declarația lui Trump a generat o reacție de consternare din partea unui foarte popular politician suedez, fost lider al Partidului Moderat (1986 – 1999), fost prim ministru (1991-1994) și fost ministru de Externe (2006-2014). Carl Bildt a scris, pe contul său de limbă engleză de pe Twitter: „Sweden? Terror attack? What has he been smoking? Questions abound.” Adică: „Suedia? Atac terorist? Ce a fumat? Întrebările abundă”!

Realizați cum este privit Trump în lumea occidentală, dacă un fost diplomat al unei țări foarte respectabile, politician foarte echilibrat, face asemenea aprecieri la adresa acestuia?

Alți suedezi, americani și oameni din lumea largă au întâmpinat POTUS Fake News-ul cu ironii. Pe rețeaua de socializare Twitter s-au generat conturi dedicate acestui subiect și au devenit foarte populare mai multe poante distribuite având codul hashtag #lastnightinsweden (Aseară, în Suedia).

Iată, mai jos, câteva dintre acestea.

„Scene de disperare cutremurătoare” (mesajul însoțește imaginea unui bărbat încercând să determine cum se asamblează părțile unei piese de mobilier).

„Toți au parte de o bună educație și de îngrijiri medicale minunate”.

„Educație și Sănătate gratuite. Concediu de odihnă și concediu pentru îngrijirea copiilor plătite. Democrație. Doar chestiile scandinave obișnuite…”.

„După teribilele evenimente de aseară, IKEA a vândut tot stocul de: (imagine cu obiectele necesare construirii unui zid)”.

„Gândurile și rugăciunile noastre se îndreaptă către victimele teribilei tragedii care nu s-a întâmplat niciodată”.

„Aseară, în Suedia, cineva a comandat doi kebabi și un hamburger, dar nu a mai ridicat comanda. Scene oribile”.

„Între timp, în Suedia, hoarde barbare se năpustesc peste graniță (imagine cu turmă de reni în migrare)”.

„Conform spionajului SUA, patru persoane au fost arestate aseară, în Suedia, după un uriaș masacru vestimentar produs cu câțiva ani în urmă (imagine inedită cu componenții trupei pop ABBA).

„Live de la Interpol, de unde primim imagini cu teroristul responsabil de cele întâmplate aseară, în Suedia” (imagine cu celebrul bucătar din seria „Păpușile Muppets”, pregătindu-se să taie doi uriași dovleci cu un ferăstrău mecanic).

„Vulturii se adună să se ospăteze în centrul orașului Stockholm, cuprins de haos, în dimineața de după ororile de aseară, în Suedia” (Imagine cu lebede și rățuște pe Lacul Mälaren, din Stockholm).

„Breaking News. Poliția suedeză a dat publicității fotografia suspectului căutat pentru atacul terorist de aseară” (Imagine cu celebrul bucătar din „Păpușile Muppets” și o găină).

„Haideți, vă rog! Știu că m-am cam îmbătat aseară, dar nu trebuie să răsturnăm toată lumea din cauza asta”.

„Unul dintre suspecții incidentului de Aseară, în Suedia, este arestat de poliție. Problema noastră cu urșii polari este Uliașă! Trist”.

„Aseară, culoarea părului lui Trump a apărut în Aurora Boreală”.

„A fost destul de rece”.

„Hei, Scrotus! Aseară, suedezii au fost clasați pe prima poziție de ONU pentru educație și îngrijire timpurie”.

Loading

Comments

comments