Poarta Sărutului s-a îngălbenit după restaurare. Premierul intervine în scandalul penal dintre proiectant și executant

Poarta Sărutului Foto: buseiness24.ro

Poarta Sărutului
Foto: buseiness24.ro

Poarta Sărutului, din ansamblul monumental „Calea Eroilor”, realizat de Constantin Brâncuși, la Târgu Jiu, în memoria eroilor Primului Război Mondial, a fost, din nou, restaurată. Precedenta restaurare s-a realizat acum zece ani, cu bani de la Banca Mondială, iar faptul că a fost necesară, deja, încă o restaurare, spune destule despre lucrările din 2003.

Dorin Dănilă, șeful de lucrări din 2003, este proiectantul lucrărilor de restaurare de acum. El a refuzat să semneze recepția lucrărilor, motivând cu faptul că nici nu a fost anunțat de începerea executării. În plus, susține că îngălbenirea monumentului, după restaurare, se datorează spălării cu jet de apă sub presiune.

„Spălarea Porții Sărutului e o aberație. Tot fierul din piatră a ieșit la suprafață. Legea 462, cea a Patrimoniului, spune că cine lucrează fără avize e caz penal. Nu există nici un proiect în care să se poată spune că se poate spăla cu pompa sub presiune. Nu există așa ceva. De asta Poarta e galbenă. Apa sub presiune a dizolvat sărurile din fier și Poarta a devenit galbenă”, a declarat Dănilă, citat de Mediafax.

Lucrările de restaurare a Porții Sărutului au început în luna august, opera fiind atunci ascunsă privirii trecătorilor de o pânză pe care era imprimată imaginea acesteia, fără a exista vreun panou cu privire la lucrări. INP a recepționat lucrările joi, iar azi a avut loc recepția oficială, în prezența premierului Victor Ponta.

Lucrările au fost finanțate de Institutul Național al Patrimoniului (INP), iar Dănilă acuză faptul că nu a fost consultat în privința execuției lucrărilor. Proiectatntul susține că a contactat conducerea INP, dar la acuzele sale s-a răspuns cu jigniri: „Directorul Institutului Național al Patrimoniului m-a făcut dobitoc și mi-a închis telefonul. Nu mă cunoștea, nu mă știa, îi căutați numele pe internet, că eu nu vreau să i-l rețin. Nu am pățit treaba asta de 30 de ani, în care am lucrat cu oameni importanți din România, de la președinți până la ambasadori și alții”, a mai spus Dănilă.

În replică, INP anunță că va depune plângere penală împotriva lui Dorin Dănilă, pentru calomnie.

„Calomniile aduse la adresa Institutului reprezintă un caz tipic în care o instituție respectabilă din România este atacată pe nedrept. În vederea obținerii încredințării directe a acestor lucrări, dl. Dorin Dănilă a făcut în repetate rânduri presiuni la adresa conducerii și a angajaților institutului. Dl. Dănilă a încercat de trei ori să propună valori estimate ale proiectului vădit exagerate în raport cu lucrările ce urmau să fie executate”, a declarat Alexandru Muraru, directorul INP, citat de Mediafax.

Potrivit lui Muraru, prima valoare estimată de Dorin Dănilă pentru lucrările de restaurare a fost de 860.095 lei și a fost considerată exagerată atât de către Comisia Tehnico-Economică din cadrul Ministerului Culturii, cât și de către INP. A doua propunere a acestuia a fost de 557.559 lei și a fost de asemenea refuzată. A treia valoare estimată, de 371.656,44 lei, propusă de Dorin Dănilă, a fost aprobată.

Premierul Ponta a criticat mass-media pentru exagerarea scandalului, dar a promis că va finanța realizarea unei expertize, de către o comisie internațională, care să stabilească adevărul în privința lucrărilor de restaurare.

„Mă așteptam să o găsesc dărâmată, după ce am văzut la RTV! Mă gândeam că pică! (…) O să facem o comisie, o plătește Guvernul, făcută din profesori, din România, din Franța, găsim niște specialiști care or să vină și o să vadă. Dacă e cineva care a greșit că a făcut fără autorizații sau nu a făcut bine sigur că îi tragem la răspundere, dar, dacă nu a greșit nimeni, hai să nu mai facem scandal dacă nu e adevărat”, a spus Ponta, citat de Mediafax.

Loading

Comments

comments