Procentul de promovabilitate la Evaluarea Națională – sub cel de anul trecut în Capitală

Foto: ziaruldeiasi.ro

Foto: ziaruldeiasi.ro

UPDATE (2) vineri, 27 iunie, ora 20.40

Procentul de promovabilitate la Evaluarea Națională – sub cel de anul trecut în Capitală

Primele rezultate la evaluarea națională sunt afișate vineri, până la ora 16.00, iar contestațiile pot fi depuse de elevii de clasa a VIII-a până la ora 20.00. Peste 82% din elevii bucureșteni au obținut media de peste 5 la evaluarea națională. Conform Mediafax, anul trecut procentul celor care au obținut peste 5 a fost de 86,9%.

La proba de limba română a evaluării au participat 9.614 de elevi din Capitală, dintre care 83,02% au luat notă peste 5, potrivit inspectorului școlar general al Inspectoratului Școlar al Municipiului București (ISMB).

La matematică, minimum 5 au luat 84,22% dintre cei 9.754 de elevi care au dat proba.

UPDATE ora 14.10:  Subiectele la proba de Limba și literatura română

Elevii au avut de rezolvat două subiecte cu mai multe cerințe, notate în total cu 78 de puncte, zece puncte fiind acordate din oficiu, informează Mediafax.

Alte 12 puncte au fost acordate pentru redactarea întregii lucrări, respectiv pentru unitatea compoziției, coerența textului, registrul de comunicare, stilul și vocabularul adecvate conținutului, ortografie, punctaje, vizibilitate și așezarea corectă a textului în pagină.

La primul subiect, notat în total cu 30 de puncte, elevii au primit un fragment din poezia “Rânduri pentru Anul Nou” de Ion Minulescu, legat de care au avut de îndeplinit cinci cerințe: să găsească pentru cuvintele din text “fiindcă”, “cer” și “liniștit” câte unui sinonim; să explice rolul virgulei în secvența “Bine-ai venit, An nou”; să precizeze măsura primelor două versuri ale poeziei; să menționeze două trăsături ale genului liric prezente în textul dat; să prezinte în 30-50 de cuvinte semnificația titlului poeziei.

Tot la primul subiect, elevii au avut de redactat o compunere de 150-250 de cuvinte în care să-și prezinte opinia despre semnificația mesajului poeziei date. Pentru rezolvarea corectă a acestei cerințe au fost acordate 12 puncte.

La subiectul al doilea, notat cu 36 de puncte, elevii au primit un text dintr-un articol publicat în presă, cu titul “Empatia, o abilitate dobândită prin lectură”, scris de Corina Zorzor, și au avut de rezolvat două subpuncte.

Elevii au avut, la subpunctul A, de rezolvat mai multe cerințe, una dintre acestea fiind formularea câte unui enunț în care să fie indicate numele universității care a realizat cercetarea menționată în text și categoria de copii cu o capacitate mai mare de empatie. O altă cerință a fost indentificarea numelui autorului și a titlului de unde a fost extras fragmentul.

De asemenea, elevii trebuiau să arate ce părți de vorbire sunt cuvintele “de” , “care” și ” psihologice” din textul dat, să precizeze funcția sintactică a cuvintelor “aceia” și “capacitate”, să transcrie două propoziții subordonate diferite dintr-o frază dată și să arate felul acestora, să construiască o frază din două propoziții în care să existe o propoziție subordonată predicativă introdusă prin conjuncția subordonatoare “să”. Fiecare cerință a fost notată cu 4 puncte.

Tot la subiectul al doilea, elevii au avut de redactat, în 80-150 de cuvinte, o scurtă narațiune în care să prezinte o întâmplare petrecută în timpul participării la o întâlnire organizată de școală cu un scriitor contemporan. Pentru rezolvarea corectă a acestei cerințe, elevii pot primi 12 puncte.

 

Informația inițială – Peste 160.000 de elevi de clasa a 8-a încep Evaluarea Națională

Azi are loc prima probă scrisă, la disciplina Limba și literatura română, din cadrul Evaluării Naționale pentru absolvenții de clasa a VIII-a, informează Ministerul Educației.

Mâine, elevii aparținând minorităților naționale care au urmat cursurile gimnaziale în limba maternă vor susține proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Miercuri, 25 iunie, va avea loc ultimul test din cadrul Evaluării Naționale, proba scrisă la Matematică. Afișarea rezultatelor se va face pe data de 27 iunie, până la ora 16:00, după care vor putea fi depuse contestațiile (până la ora 20:00). Rezultatele finale vor fi făcute publice în data de 1 iulie.

Conform datelor centralizate de Ministerul Educației Naționale, sunt așteptați să se prezinte la examenele din cadrul Evaluării Naționale 166.617 absolvenți. În iunie 2013, au participat la Evaluarea Națională 162.331 absolvenți.

Anul trecut, 75,89 la sută dintre elevi au obținut peste 5 la Evaluarea Națională, cu aproape 10 la sută mai mulți decât în 2012

Rezultatul Evaluării Naționale va avea o pondere de 75% în media de intrare la liceu, 25% contând media notelor obținute în cei patru ani ai ciclului gimnazial. Până anul trecut, ponderea Evaluare / medii ciclu gimnazial a fost de 50% / 50%.

După anunțarea rezultatelor definitive ale Evaluării Naționale va avea loc repartizarea computerizată la licee, care se va desfășura în trei etape: 4-8 iulie, 16-31 iulie și 4-5 septembrie.

Loading

Comments

comments