Patru medici și o asistentă au făcut AZI un drum de sute de kilometri pentru o prelevare de organe

Patru medici chirurgi de la Spitalul Fundeni din Capitală au plecat, în această dimineață, în pofida vremii neprielnice, spre Craiova, pentru o prelevare de organe.

“Să știți că tragedia din Apuseni nu i-a oprit pe medici să lupte cu aceeași forță pentru salvarea vieții semenilor. De la tragedia din Apuseni, am avut trei donatori confirmați, doi la Spitalul de Urgență Floreasca și unul la Spitalul Județean de Urgență Craiova. De la fiecare au fost prelevate pe rând organe precum ficat, rinichi, dar și cornee”, a declarat, sâmbătă agenției MEDIAFAX, doctorul Victor Zota, directorul Agenției Naționale de Transplant.

Echipajul medical s-a deplasat cu o ambulanță spre Craiova, mergând când pe autostradă, când pe drumul vechi, după ce autostrada s-a închis. Au avut neșansa ca mașina, deși o marcă seriosă, să se defecteze, a arătat Zota.

“S-a stricat ambreiajul. Echipajul și echipamentul medical au fost preluați cu altă ambulanță trimisă de la Pitești până la limita cu județul Olt, de unde au fost preluați de un echipaj al Inspectoratului pentru Situații de Urgență”, a mai spus Zota. Până la Spitalul de Urgență din Craiova, medicii au mai schimbat un echipaj al ISU.

Efortul a fost făcut pentru a-i preleva ficatul, rinichii și corneea unui bărbat în vârstă de 38 de ani, aflat în moarte clinică.

Medicul Zota așteaptă revenirea celor cinci, astfel încât, imediat, alte echipe de chirugi să înceapă operațiile de transplant.

“Corneea va fi lăsată la Spitalul Militar. Rinichii vor merge la bolnavi din clinica profesorului Ionel Sinescu, iar ficatul la un bolnav din clinica profesorului Irinel Popescu”, a precizat el.

Loading

Comments

comments