EXCLUSIV. Parlamentarii și-au… imunizat absențele în noul statut! Românii vor plăti chiulul aleșilor

This post is also available in: Engleză

Ultima formă a legii de modificare a Legii nr. 96 din 2006 privind statutul deputaților și senatorilor, promulgată de președintele Traian Băsescu, la data de 4 iulie 2013 și publicată în Monitorul Oficial nr. 411, de luni, 8 iulie 2013, consfințește  absenteismul parlamentar PLĂTIT.

Absențele nemotivate de la ședințele parlamentare sunt taxabile prin reduceri ale indemnizației. Dar senatorii și deputații au găsit o formulă, foarte convenabilă, prin care să scape de absențele nemotivate. Problema motivării absențelor se reduce la buna relație cu liderul de grup parlamentar. Tot ce au de făcut parlamentarii este să își notifice liderul de grup că au o problemă de rezolvat „în teritoriu”.

Prevederea a fost inserată tocmai în articolul 21 al legii de modificare, intitulat „Imunitatee” (scris exact așa, cu un „e” în plus). Acest articol modifică și completează Capitolul 5 al Legii 96 – „Imunitatea Parlamentară”.

Așadar, aleșii neamului sunt, în continuare, imuni la absențe.

Actorul ex-senator liberal Mircea Diaconu a fost unul dintre parlamentarii care au criticat cel mai virulent absenteismul parlamentar. Acum își declară dezamăgirea, dar promite să nu abandoneze lupta pentru amendarea aleșilor chiulangii: „Am avut două inițiative pentru sancționarea absenteismului. Prima a fost la început de mandat, dar a rămas blocată la Comisia condusă de domnul Igaș (senatorul Traian Igaș, PDL, ex-ministru de interne – n.r.). A doua a fost pe final de mandat și n-a avut mai mulți sorți de izbândă. Dar voi cere grupului parlamentar PNL să nu lase lucrurile așa și să preseze pentru modificarea acestor prevederi”, a declarat Diaconu, pentru Select News.

 

Iată cum arată, acum, ART. 29, „Participarea la ședință”. Completările și modificările sunt subliniate.

(1) Participarea la lucrările Camerei din care fac parte reprezintă pentru deputați și senatori o

obligație legală, morală și regulamentară (sic! – n.r.).

1.1   Deputatul sau senatorul poate solicita în scris liderului grupului parlamentar din care face parte permisiunea de a absenta de la lucrările Camerei pentru rezolvarea unor probleme legate de exercitarea mandatului sau pentru rezolvarea unor probleme personale.

1.2    În situația în care deputatul sau senatorul absentează de la lucrările Camerei datorită apariției unor situații neprevăzute, acesta se poate adresa în scris Biroului permanent, pentru a solicita motivarea respectivelor absențe.

(2) Se consideră absent motivat deputatul sau senatorul care:

a) este membru al Guvernului;

b) a primit de la Camera din care face parte sau de la Parlament o însărcinare care îl reține în

afara lucrărilor Parlamentului; (Participă la activități stabilite prin decizia Birourilor permanente reunite ale celor două camere sau a Biroului permanent al camerei din care face parte ori la invitația Guvernului sau a Președintelui României);

c) este în concediu medical;

d) are aprobată motivarea absenșei conform regulamentelor Camerelor, pentru rezolvarea unor

probleme personale sau a celor ce rezultă din exercitarea mandatului. (Are aprobată motivarea absenței de către liderul de grup sau de către Biroul permenent, după caz)

(3) Numele deputaților și senatorilor absenți nemotivat de la lucrările fiecărei Camere, precum

și din comisiile permanente vor fi publicate pe paginile de Internet ale acestora, lunar, potrivit

procedurii stabilite de regulamentul fiecărei Camere.

Loading

Comments

comments