EXCLUSIV: Operatorii de telefonie mobilă se pregătesc de „Tsunamiul” prepay

Ilustrație: youtube.com

Ilustrație: youtube.com

În prima parte a acestei luni, Guvernul a trimis în Parlament un proiect de lege care le dă fiori reci operatorilor de telefonie mobilă, fiindcă, în cazul adoptării, va lovi ca un Tsunami afacerea cartelelor prepay. Conform proiectului, cartelele acestea nu vor mai putea fi achiziționate fără un act de identitate, iar deținătorii actuali vor fi obligați să le înregistreze la operatori cu un act de identitate, sub sancțiunea sistării serviciului în caz de neconformare.

Dintr-un total de aproape 25 de milioane de SIM-uri active în România, aproximativ 15 milioane sunt cartele prepay. Aproximarea se datorează faptului că Orange nu a dat niciodată publicității numărul de clienți prepay și se poate doar deduce, din coroborarea altor informații, că are în sistem cam 5,5 milioane de SIM-uri prepay active. Vodafone a raportat 5 milioane de cartele prepay, iar Cosmote – 4,5 milioane.

Cum operatorii refuză să comenteze în privința impactului adoptării inițiativei legislative guvernamentale asupra cifrei de afaceri, putem doar specula. Considerând o reîncărcare medie lunară a celor 15 milioane de cartele prepay cu suma de 5 euro, ar rezulta că operatorii încasează aproape un miliard de euro, anual, de la utilizatori. Dacă doar o zecime dintre aceștia vor renunța la cartele din pricina obligației de înregistrare, pierderea ar fi de 100 de milioane de euro. Nu ar fi o pierdere de nesuportat, totuși una semnificativă și cu impact implicit asupra bugetului de stat. În aceste condiții, ar fi fost recomandabil ca operatorii să fie consultați chiar înainte de trimiterea proiectului în Parlament, ceea ce nu s-a întâmplat. Pur și simplu, necesitatea instituirii unui sistem de control al cartelelor prepay a fost discutată în Consiliul Suprem de Apărare a Țării, având la bază, cel puțin la nivel declarativ, considerente de siguranță națională. Iar Guvernul Ponta s-a conformat și a redactat proiectul legislativ. Proiectul a fost aprobat în Ședința de Guvern din 9 aprilie, dar încă nu apare în listele inițiativelor legislative înregistrate la cele două camere ale Parlamentului și nu poate fi consultat, nefiind publicat nici pe site-ul Secretariatului General al Guvernului.

De fapt, inițiativa nu este nouă și tentative de înregistrare a cartelelor prepay, în vederea monitorizării lor, au mai existat. Una datează din vara anului trecut și a fost opera deputatului PSD Sebastian Ghiță. Atunci, premierul Victor Ponta a arătat că înregistrarea convorbirilor telefonice efectuate pe baza cartelelor pre-plătite a fost decisă de CSAT în luna august 2012, după atentatul terorist din Bulgaria. Argumentul a fost că sim-urile prepay sunt folosite pentru infracțiuni economice, dar și în activități legate de terorism.

Referitor la proiectul actual, în comentariul pe care l-am primit din partea reprezentanților Cosmote România se arată că adoptarea unei asemenea legi ar fi în contradicție cu dreptul european: „Avand in vedere ca proiectul urmeaza a fi inaintat spre adoptare Parlamentului, ne exprimam increderea ca in cadrul dezbaterilor parlamentare ni se va fi oferi prilejul de a ne exprima punctul de vedere, astfel incat sa putem contribui, din perspectiva experientei dobandite in furnizarea de servicii de comunicatii, la asigurarea unui echilibru intre cerintele utilizatorilor, ale companiilor si ale autoritatilor Statului Roman. Reamintim ca proiectul in cauza este cel de-al patrulea initiat in ultimii trei ani cu scopul introducerii obligativitatii inregistrarii utilizatorilor de cartele prepaid. Dorim, de asemenea,  sa evidentiem ca la nivelul UE, Curtea de Justitie a Uniunii Europene a invalidat Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, ca urmare a constatarii ca aceasta nu si-a dovedit eficacitatea si reprezinta o imixtiune disproportionata in drepturile fundamentale la protectia datelor cu caracter personal”.

Orange și Vodafone au precizat doar că așteaptă publicarea textului de lege, înainte de exprimarea unui punct de vedere.

Loading

Comments

comments