Oficial ucrainian demisionar: „Militarii noștri sunt înjosiți, iar noi ținem ședințe”

Trupele rusești și cele ucrainiene, față în față, în negocieri de predare Foto: world.time.com

Trupele rusești și cele ucrainiene, față în față, în negocieri de predare
Foto: world.time.com

Reprezentantul președintelui ucrainean în Crimeea, Serghei Kunițîn, a anunțat luni seara că-și va prezenta demisia, deoarece este nemulțumit de pasivitatea autorităților de la Kiev în legătură cu situația din Crimeea, relatează agenția UNIAN, citată de Mediafax.

“În fiecare zi, militarii noștri sunt înjosiți, iar noi ne întrunim în niște ședințe”, a afirmat Kunițîn.

El a criticat lipsa de acțiuni din partea conducerii, afirmând că Ucraina totuși are posibilități pentru a reacționa “într-un mod corespunzător”.

“Îmi dau demisia din funcția de reprezentant al președintelui ucrainean (în Crimeea). Mi-e rușine că sunt implicat în această situație”, a declarat Kunițîn.

Pe acest fond, ministrul ucrainean de Externe a declarat luni, după o întâlnire cu omologul său rus Serghei Lavrov, la Haga, că Moscova și Kievul au convenit „să evite escaladarea conflictului în Crimeea, estul și sudul Ucrainei”, potrivit agenției oficiale Ukrinform.

Mai hotărâți decât „verii” lor ucrainieni, tătarii din Crimeea, dintre care cei mai mulți se opun alipirii regiunii la Rusia, vor să organizeze sâmbătă, la 29 martie, un referendum pentru a-și defini poziția în contextul evenimentelor recente, a anunțat luni, la Kiev, liderul comunității tătare Mustafa Jemilev, deputat în Parlamentul Ucrainei.

“Am prevăzut organizarea, la 29 martie, a Congresului nostru Național la Simferopol. Unul dintre subiectele dezbătute va fi autodeterminarea poporului tătar. La 16 martie noi nu am participat la referendumul (privind alipirea Crimeei la Rusia) și acum vrem să organizăm propriul nostru referendum”, a declarat Jemilev, citat de Interfax.

Apartenența teritorială a Crimeei nu va fi abordată, ci mai degrabă “formele de coexistență”, a adăugat liderul comunității tătare.

Sugerând că alegerea nu va fi deloc ușoară, el a evocat, de asemenea,

El a declarat că decizia tătarilor depinde de atitudinea autorităților ucrainene, de capacitatea lor de a-i apăra pe cei care rămân în Crimeea, în contextul în care noile autorități au promis o reprezentare de 20 la sută a tătarilor în cadrul tuturor organelor de stat, acordarea aceluiași statut ca și limbii ruse pentru limba tătărească și sprijin financiar pentru tătarii care vor să se stabilească în Crimeea, revenind din zonele în care au fost deportați în trecut.

Potrivit lui Djemilev, aproximativ 5.000 de tătari au părăsit Crimeea în ultimele zile, majoritatea deplasându-se în regiunile din vestul Ucrainei. Comunitatea tătarilor în Crimeea este estimată la aproape 300.000 de persoane.

Pe 18 martie, în timp ce la Moscova se anunța anexarea de facto a Crimeii, sute de tătari musulmani participau la funeraliile lui Reșat Amitov, un conațional de 39 de ani, torturat și ucis cu bestialitate – foarte probabil de ruși. Cadavrul mutilat al lui lui Ametov a fost descoperit duminică, într-o pădure situată la circa 60 de kilometri de Simferopol, informa Radio Europa Liberă. O televiziune locală a prezentat imagini înregistrate cu Amitov chiar înainte de dispariția acestuia. Tătarul participa la un marș pentru unitatea Ucrainei și împotriva prezenței trupelor rusești, organizat de comunitatea tătară din Crimeea, la Simferopol, pe data de 3 martie. În imagini se vede cum Amitov este luat pe sus de soldați în uniforme neidentificate (despre care există suficiente dovezi că sunt soldați din Armata Rusiei).

După dispariția lui Amitov, dar înainte de găsirea cadavrului acestuia și de referendumul pentru unirea Crimeii cu Rusia, Mustafa Jemilev, deputat tătar în Parlamentul Ucrainei, a amenințat că ocupanții ruși se vor confrunta cu Jihadul islamist sângeros în cazul anexării peninsulei. „Avem islamiști, wahhabiști, salafiști. grupări care au luptat în Siria. Un inamic ne-a invadat teritoriul și suntem pregătiți. Nu-i putem opri pe cei care vor să moară cu onoare”, a declarat Jemilev, pentru Financial Times.

Premierul turc Recep Erdogan l-a informat pe Vladimir Putin, conform unor surse diplomatice citate de presa internațională, că navele rusești nu vor mai putea tranzita Bosforul, în cazul în care vor mai exista violențe împotriva minorității tătarilor din Crimeea.

Loading

Comments

comments