O “oferta de nerefuzat” a saudiților a fost respinsă de Putin

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru

Președintele rus Vladimir Putin a respins o propunere saudită de retragere a sprijinului Rusiei pentru Bashar al-Assad, în schimbul unui enorm contract de armament și o mai mare influență în lumea arabă, transmite AFP, care citează surse diplomatice din Orientul Mijlociu.

Putin, unul dintre principalii susținători ai președintelui sirian, a primit la 31 iulie, la Kremlin, pe prințul Bandar ben Sultan, influentul șef al serviciilor de informații saudite, a cărui țară este un susținător important al rebelilor sirieni, scrie AFP, menționând că nu a putut obține niciun comentariu oficial de la Moscova sau Riad pe tema acestei întrevederi.

“Din doi în doi ani, Bandar ben Sultan se întâlnește cu omologii săi ruși, dar de această dată a vrut să îl vadă pe șeful statului”, a afirmat un diplomat european care face naveta între Beirut și Damasc. Prințul saudit i-a explicat lui Putin că “Riadul este gata să ajute Moscova să joace un rol mai important în Orientul Mijlociu în momentul în care SUA se dezangajează în regiune”, a adăugat diplomatul.

Responsabilul saudit ar fi propus, totodată, să cumpere arme de la Moscova în valoare de 15 miliarde de dolari și să investească “considerabil în această țară”. De asemenea, conform aceleiași surse, oficialul de la Riad i-ar fi transmis lui Putin că, “indiferent de regimul” care va urma, acesta va fi “complet” în mâinile saudiților și nu va permite niciunei țări din Golf să-și tranziteze gazul prin Siria pentru a concura gazul rusesc în Europa.

În 2009, Bashar al-Assad a refuzat să semneze cu Qatarul un proiect de gazoduct terestru care ar fi legat Golful de Europa, trecând prin Siria, pentru a menaja interesele aliatului său rus, primul furnizor de gaze naturale în Europa – scrie AFP.

Potrivit unui diplomat arab care are legături la Moscova, “‘președintele Putin și-a ascultat cu politețe interlocutorul (saudit – n.r.) și i-a comunicat că țara sa nu își va schimba strategia în pofida acestor propuneri”. Bandar ben Sultan ar fi lăsat atunci să se înțeleagă că singura opțiune este cea militară în Siria și că rușii trebuie să uite de Geneva, pentru că opoziția siriană nu va merge la conferința de pace plănuită.

Moscova și Washingtonul susțin de mai multe luni ideea organizării la Geneva a unei conferințe de pace internaționale la care să participe reprezentanții regimului de la Damasc și cei ai opoziției, tentativa lor rămânând însă fără succes până în prezent.

Întrebat de AFP în legătură cu subiectul acestei întâlniri, un politician sirian a răspuns: “Așa cum a făcut mai demult Qatarul cu Lavrov, Arabia Saudită consideră că politica constă în cumpărarea oamenilor sau a țărilor. Ea nu înțelege că Rusia este o mare putere care nu își fixează politica în acest fel”. ‘Siria și Rusia au relații strânse de peste o jumătate de secol în toate domeniile și nu rialii saudiți vor schimba datele”, a spus el.

Relațiile dintre Moscova și Riad sunt tensionate de conflictul sirian, Moscova acuzând Riadul că “finanțează și înarmează teroriștii și grupurile extremiste” în acest conflict care a provocat, potrivit ONU, peste 100.000 de morți.

Potrivit AFP, experți ruși au estimat și ei că Putin a respins oferta saudită. “Un astfel de acord pare extrem de puțin probabil”, a declarat Alexandr Goltz, expert militar al jurnalului de opoziție online Ejednevnîi, apreciind că pentru Putin sprijinul pentru Assad este “o chestiune de principiu”. “Această dezinformare servește mai degrabă să-l destabilizeze pe Assad și anturajul său”, a estimat la rândul său expertul independent în probleme de securitate, Andrei Soldatov, care conduce site-ul Agentura.ru.

Loading

Comments

comments