Obiceiuri și superstiții românești de Crăciun

Scutecele lui Iisus Foto: albumdefamilie.ro

Scutecele lui Iisus
Foto: albumdefamilie.ro

Împodobirea bradului

Potrivit tradiției, bradul se împodobește în Ajunul Crăciunului, pe data de 24 decembrie. Bradul, prin forma sa triunghiulară, simbolizează Sfânta Treime, iar podoabele acestuia semnifică bogăția, cunoașterea, asemenea pomului sacru din Grădina Edenului.

Este important să nu se taie din vârful bradului și să fie pus în același loc în care a fost și anul precedent pentru a nu avea parte de piedici și scopuri neatinse în anul care vine. Indiferent de decorațiunile pe care le utilizați la îmbodobirea bradului trebuie să țineți cont să  puneți în vârful lui un îngeraș sau o stea.

 

Ajunul Crăciunului

Este ultima zi de post din Postul Nașterii Domnului, dar și cea mai aspră zi a postului. Credincioșii ajunează până la ceasul al IX-lea – ora 15:00 – fără a mânca. După ora prânzului, mai spre seară tradiția spune să se mănânce grâu fiert, amestecat cu fructe și miere și o mâncare numită „Scutecele lui Iisus”.

 

Crăciunul

Crăciunul sau Nașterea Domnului este o sărbătoare creștină care se celebrează în fiecare an pe data de 25 decembrie. Crăciunul nu este doar o sărbătoare a bucuriei, a luminii, ea este și un moment în care oamenii se simt ocrotiți, este clipa în care mulțumesc Domnului pentru ajutorul dat în cursul anului care e pe cale să se încheie și Îi adresează rugi pentru anul care vine.

 

Colindele de Crăciun

Colindatul este un obicei străvechi. Primii colindătorii au fost pastorii carea au venit la peștera în care S-a născut Domnul Iisus. Colindul este sfânt, el transmite un mesaj ceresc, o veste de la Dumnezeu, o zestre neprețuită. Primul colind de Crăciun este colindul de ușă sau de fereastră – „Sculați, sculați, boieri mari”. Prin intermediul acestuia se invocă trezirea rituală a gazdelor pentru a-i întâmpina pe colindătorii ce aduc vestea Nașterii Domnului.

 

Obiceiuri și superstiții de Crăciun:

1. Recuperează-ți lucrurile împrumutate până în ziua de Ajun și nu împrumuta bani în ziua Crăciunului.
2. Oferă un cadou în Ajunul Crăciunului pentru a avea noroc anul viitor.
3. Nu face curățenie și nu arunca gunoiul în ajunul Crăciunului pentru a nu alunga norocul.
4. În Ajunul Crăciunului nu se bea răchiu/ țuică/ palincă.
5. Ține bani în buzunare în ziua de Crăciun.
6. Nu coase, nu spăla, nu tricota de Crăciun.
7. Nu purta încălțăminte nouă.
8. În apa cu care te speli pe față pune un bănuț de argint și o nucă pentru a avea noroc și a fi sănătos.
9. Închide-ți singur/ă ușa în noaptea de Crăciun pentru a nu alunga norocul.
10. Agață crenguțe de vâsc la uși în seara de Crăciun.
11. Mătură pragul casei în ajunul Crăciunui pentru a avea noroc.
12. Primește colindătorii.
13. Presară mac și așează câte un cățel de usturoi în fiecare colț al mesei pentru a te feri de invidie, deochi, gânduri rele și pentru a ține norocul în casă.
14. Așează un fir de busuioc pe masa de Crăciun pentru un plus de noroc și prosperitate.
15. În ziua de Crăciun prima persoană care vă intră în casă e bine să fie un bărbat brunet sau șaten pentru că e aducător de noroc. Dacă este roșcat va fi un an cu ghinion, iar dacă este femeie va fi un adevărat dezastru.
16. Mănăncă un măr în ziua de Crăciun.
17. În seara de Crăciun dă-ți cu usturoi pe frunte, în coate și pe genunchi pentru a te feri de duhurile rele.
18. Ca să ai un an prosper să nu-ți lipsească de pe masă plăcinta în care ai pus un ban, un inel și un degetar. Cine va găsi banul va avea noroc, cine va găsi inelul va avea parte de o nuntă și cel care va găsi degetarul va avea un an înfloritor.
19. Dacă îți țiuie urechea, dacă dai de pomană, dacă atingi cocoașa unui cocoșat sau dacă răstorni cutia cu chibrituri vei avea noroc tot anul.
20. Dacă de Crăciun va ninge, de Paște va fi vreme frumoasă.
21. În noaptea dintre 24 spre 25 lasă ușa larg deschisă pentru a ieși spiritele rele din casa ta.
22. Lasă o lumânare aprinsă în fereastră, iar dacă arde toată e semn de noroc, dacă se va stinge nu e semn bun.

 

Autor: Bianca DĂNCIULESCU

Loading

Comments

comments