Nu mai e Mitică de la Ligă. L-au schimbat cu Iorgulescu, care vrea politica în fotbal

Fostul conducător al FC Național, Gino Iorgulescu, a fost ales în funcția de președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), el învingându-l la alegerile de joi pe Dumitru Dragomir, care se afla la conducerea forului din 1996, informează Mediafax.

Noul președinte al Ligii Profesioniste de Fotbal (LPF), Gino Iorgulescu, a declarat, joi, într-o conferință de presă, că vrea ca politicul, domeniu din care cunoaște foarte multă lume, să ajute fotbalul de acum încolo și a precizat că a fost susținut moral de premierul Victor Ponta.

“Cunosc foarte multă lume în politic, vreau ca politicul să ne ajute de acum încolo cu facilitățile fiscale și încercăm să îi ținem aproape pentru că fără politic nu putem să ajutăm sportul. Domnul Ponta acum 10 sau 12 ani era cu mine la FC Național în Consiliul de Administrație. Normal că s-a bucurat și m-a susținut moral, pentru că e un om de calitate”, a declarat Iorgulescu.

Referindu-se la întâlnirea pe care a avut-o, miercuri seară, cu zece conducători ai unor cluburi din Liga I, la care au participat și premierul Ponta și vicepremierul Liviu Dragnea, Iorgulescu a spus că prezența celor doi lideri politici a fost întâmplătoare: “Ce am făcut ilegal? Am învățat de la domnul Dragomir că trebuie să stai de vorbă cu toată lumea. Nu puteam să nu stau de vorbă cu niște factori de conducere care sunt întâmplător acolo și vin să ne salute.”

Iorgulescu l-a lăudat pe Dragomir: „Are niște merite în ultimii 17 ani: a făcut un sediu al ligii, a ținut bine salariații, a ținut competiția sub control. O să încercăm să preluăm ceea ce a fost bun și să îmbunătățim ceea ce a fost mai puțin bun. Am promis președinților că o să fiu un președinte deschis, cu care se poate lucra și să luăm hotărârile împreună pentru recredibilizarea fotbalului”, a precizat noul șef al LPF.

De parte sa, Dragomir și-a felicitat adversarul câștigător, dar i-a ocărât pe cei care l-au votat, acuzând și influența politică: „Gino Iorgulescu a câștigat cu 11-7. Nu m-au votat curvele astea, pe care eu le-am ajutat cel mai mult în decursul timpului. (…) Dintre cei 11, șase sunt curve bătrâne. Ștefan a fost cel mai fair-play dintre toți. A spus că votează cu Gino, a făcut lobby pentru Gino și nu mi-a ascuns, dar au fost alții care mi-au jurat pe copii, pe Biblie și așa mai departe și au dat-o cotită. (…) Categoric e vorba de presiuni politice (…) Sunt bucuros că în locul meu las un om de fotbal și un profesionist. Am fost învins și pe valoarea lui, dar și pe valoarea politică. Influența politică a fost majoră, dar ar fi urât să vorbesc de domnul Ponta, de domnul Dragnea”, a spus Dragomir, într-o conferință de presă, susținută după alegeri.

Dumitru Dragomir era președintele LPF din 1996, fiind reales în această funcție în octombrie 2000, când l-a avut contracandidat tot pe Iorgulescu, în noiembrie 2005 și în noiembrie 2009.

La alegerile din 2000, Dragomir a primit 11 voturi, iar Gino Iorgulescu a obținut cinci voturi.

Gino Iorgulescu, născut la 15 mai 1956, și-a început cariera de fotbalist la Dunărea Giurgiu, iar în 1975 s-a transferat la Sportul Studențesc, unde a fost colechipier, printre alții, cu actualul președinte al FRF, Mircea Sandu. Cea mai mare parte a carierei de jucător a lui Iorgulescu este legată de gruparea din Regie. Doar un an, în sezonul 1976/1977, a jucat la Progresul București, și apoi câteva luni, înainte de retragere, a evoluat în Belgia, la Germinal Beerschot, în sezonul 1989/1990.

Remarcându-se ca un fundaș central puternic și cu un bun joc aerian, Iorgulescu a fost selecționat de 49 de ori în echipa națională. După retragere, în 1990, a îmbrățișat pentru scurt timp cariera de antrenor, făcând parte din staful primei reprezentative, ca secund, pe vremea selecționerilor Mircea Rădulescu și Cornel Dinu. Odată cu demiterea lui Dinu, după eșecul cu Cehoslovacia, de la Kosice, din 1993, Iorgulescu a abandonat meseria de antrenor, dar nu a părăsit fotbalul.

În 1994, el a devenit conducătorul clubului FC Național, funcție pe care a îndeplinit-o până în octombrie 2005, când a demisionat după ce gruparea a fost preluată de Constantin Iacov.

Ca președinte de club, Iorgulescu a fost un aprig contestatar al arbitrilor. În 1999, în timpul partidei FC Național – Rapid, scor 1-3 (0-0), Gino Iorgulescu, președinte-antrenor în acel moment, a pătruns pe teren și l-a alergat pe arbitrul Constantin Zotta, nemulțumit că acesta a validat un gol în favoarea oaspeților.

În cei 11 ani în care a fost președintele FC Național, Iorgulescu a fost și opozant al lui Dumitru Dragomir, dar și partener de afaceri cu acesta. În 2000, Gino Iorgulescu a candidat prima dată la șefia LPF, dar a pierdut în fața lui Dragomir. Trei ani mai târziu, opt cluburi, printre care și FC Național, au încercat schimbarea lui Dumitru Dragomir de la conducerea ligii, “puci” eșuat în cele din urmă, după ce șeful LPF a primit susținere politică.

Actualul sediu al Ligii Profesioniste de Fotbal a fost construit de Dumitru Dragomir pe un teren pe care l-a achiziționat de la Gino Iorgulescu. DNA a acuzat LPF că a cumpărat terenul la un preț supraevaluat, după mai multe tranzacții dubioase. Iorgulescu și Dragomir au fost trimiși în judecată de DNA în 2008, pentru fapte de corupție, dar justiția i-a achitat definitiv pe toți cei implicați în acest caz, în 2012.

Gino Iorgulescu s-a aflat și în atenția DIICOT, după ce ANAF a făcut o plângere penală în 2006. Iorgulescu și Iacov au fost acuzați de evaziune fiscală în cazul transferurilor jucătorilor Gabriel Caramarin, Gigel Coman, Gabriel Cânu, Adrian Olah și Jon McKain de la FC Național la Poli Timișoara.

Loading

Comments

comments