Noul secretar general al NATO este un apropiat al Moscovei

Jens Stoltenberg Foto: www.todayszaman.com

Jens Stoltenberg
Foto: www.todayszaman.com

Noul secretar general al NATO, norvegianul Jens Stoltenberg, a avut relații strânse cu Rusia în timpul îndelungatei sale cariere politice, informează Mediafax.

Faptul este privit cu circumspecție de mulți, dar alții îl consideră un avantaj care ar putea ajuta la redresarea relațiilor dintre Alianța Nord-Atlantică și Moscova.

De profesie economist, Stoltenberg, în vârstă de 55 de ani, nu a avut o înclinație specială pentru problemele de apărare și de securitate, dar cei 10 ani în care s-a aflat la conducerea mai multor guverne din Norvegia i-au consolidat reputația pe scena internațională, dar și abilitățile de negociator.

Provenit dintr-o țară având frontieră cu Rusia, politicianul laburist a avut relații bune cu Vladimir Putin și Dmitri Medvedev, încheind cu aceștia acorduri marcante privind delimitarea frontierei maritime și eliminarea vizelor pentru populația de la frontieră.

Vivien Pertusot, expert la Institutul francez pentru relații internaționale (Ifri) de la Bruxelles, remarcă faptul că Stoltenberg „a fost extrem de tăcut în ultimele luni, de la anunțul nominalizării sale”.

Totuși, norvegianul a făcut o afirmație-cheie, spunând că „va continua ca și înainte (relațiile cu Rusia), nu există alternativă”.

În tinerețe, Jens Stoltenberg a participat la manifestații împotriva NATO și a Comunității Europene, însă ulterior a devenit un susținător al acestor organizații.

El a participat în adolescență la manifestațiile vizând ambasada SUA, în semn de protest față de bombardamentul lansat de aviația americană asupra orașului Hai Phong, din Vietnam, în 1973.

În 1985, el a preluat conducerea tineretului laburist, care milita atunci pentru ieșirea Norvegiei din NATO, însă, ulterior, formațiunea condusă de Jens Stoltenberg a devenit o susținătoare a Alianței Nord-Atlantice.

În calitate de ministru, Jens Stoltenberg a protestat față de testele nucleare realizate de Franța în Moruroa, în Oceanul Pacific, participând la un protest cu bicicleta pe traseul Oslo-Paris, în 1995, reamintește The Wall Street Journal.

Născut într-o familie cu vastă experiență politică – tatăl său a fost minstru al Apărării, iar ulterior ministru de Externe, în timp ce mama sa fost secretar de Stat – Jens Stoltenberg, căsătorit și tatăl a doi copii, s-a dedicat, la rândul său, carierei politice.

Deputat în 1991, ministru al Energiei, iar ulterior de Finanțe, Jens Stoltenberg a devenit în 2000, la 41 de ani, cel mai tânăr premier norvegian. A ocupat postul temporar, dar a revenit la conducerea Guvernului norvegian în octombrie 2005 și s-a aflat în această funcție până în octombrie anul trecut.

Sub conducerea sa, Guvernul norvegian a decis participarea la războiul din Afganistan și la bombardamentele împotriva Libiei.

Țară cu o tradiție pacifistă, Norvegia este, grație bogățiilor petroliere de care dispune, unul dintre puținii membri ai Alianței care a decis creșterea bugetului alocat armatei, în timp ce alți aliați au fost nevoiți să reducă aceste cheltuieli, pe fondul crizei economice.

Foarte popular în Norvegia, Stoltenberg a impresionat după ce a pledat pentru “mai multă democrație” și “mai multă toleranță” în urma atacului extremist comis de Anders Behring Breivik, care ucis 77 de persoane la 22 iulie 2011.

Jens Stoltenberg este un susținător al compromisului, astfel că unii dintre apropiații săi i-au reproșat că evită conflictul. Potrivit presei norvegiene, cancelarul german Angela Merkel a fost cea care a propus candidatura lui la NATO, susținută rapid de președintele american Barack Obama.

Loading

Comments

comments