Nerușinare: eurodeputații UKIP întorc spatele la intonarea imnului Uniunii Europene

Foto: http://www.breitbart.com/

Foto: http://www.breitbart.com/

Un eveniment uluitor s-a petrecut azi, la Strasbourg: cu ocazia sesiunii inaugurale a noului Parlament European, în momentul intonării imnului Uniunii Europene, mai mulți parlamentari britanici, membri ai partidului UKIP condus de Nigel Farage și ai grupului Europe of Freedom and Direct Democracy (EFD – Europa Libertății și Democrației Directe), și-au întors spatele, într-un gest nerușinat ce frizează absurdul. Acești indivizi nu înțeleg că poți fi eurofob și prezent în Parlamentul European, dar trebuie să respecți instituția al cărei angajat plătit (din banii tuturor europenilor) ești!

Conform Mediafax, câțiva eurodeputați indignați și-au exprimat furia în mesaje postate pe Twitter. Deputatul din cadrul formațiunii franceze UMP Philippe Juvin (dentru-dreapta), i-a catalogat pe eurofobi “debili, la 100 de ani de la sinuciderea în grup”, referindu-se la împlinirea unui secol de la Primul Război Mondial.

“Respingerea fraternității nu va contribui la avansarea lucrurilor”, a declarat într-un mesaj postat pe rețeaua de socializare eurodeputata franceză Sylvie Goulard, furioasă pe acești “indivizi fără rușine”.

“Unii dintre aleșii eurofobi și eurosceptici au rămas așezați, alții au întors spatele când s-a cântat imnul european. Inconsecvență!”, a comentat deputatul PPE Constance Le Grip.

Social-democratul Martin Schulz a fost reales, marți, președinte al Parlamentului European (PE), pentru încă un mandat de doi ani și jumătate, în baza unui acord de coaliție cu PPE (centru-dreapta) și liberali, care nu au prezentat contracandidați pentru acest post.

Împreună, cei 221 de deputați PPE și 191 socialiști reprezintă doar o majoritate fragilă de 412 mandate din totalul de 751. Cele două grupuri parlamentare s-au adresat liberalilor în vederea unei alianțe cu cei 67 de eurodeputați ai formațiunii pentru a-și consolida poziția. Ei contează și pe o anumită bunăvoință din partea Verzilor (50 de mandate).

“Este alt Parlament”, recunoaște președintele PPE Joseph Daul, care a condus timp de cinci grupul parlamentar. “Dacă Parlamentul European vrea să-și păstreze prerogativele, este necesar ca toate forțele democratice să se unească”, a avertizat el.

În fapt, această alianță vizează totodată “instaurarea unui cordon sanitar” în fața formațiunilor eurofobe, care adună 100 de mandate. Grupul EFD creat de Nigel Farage adună 48 de mandate în jurul Ukip, marele învigător în alegerile din Marea Britanie,  și a populiștilor italieni din cadrul Mișcării Cinci Stele (M5S) a lui Beppe Grillo.

Tot britanicii, dar de data asta conservatorii aflați la guvernare, sunt pilonul grupului conservatorilor și reformiștilor conduși de Syed Kamall. Acest grup care cuprinde și extremiști (radicali de dreapta) din Danemarca și Finlanda, a reușit să obțină statutul mult râvnit de a treia forță în PE cu cele 70 de mandate adunate, depășind de puțin ALDE (67 de mandate) – fapt ce arată cât de mult a contat pentru liberalii europeni dezafilierea eurodeputaților români din PNL și migrarea acestora la PPE.

În total 52 de deputați sunt neafiliați, dintre care jumătate provin din Frontul Național (FN) francez. Președinta formațiunii, Marine Le Pen, a eșuat în a constitui un grup, ceea ce o privează de o vizibilitate mai bună, dar și de mijloace financiare importante.

Loading

Comments

comments