Muftiul Arabiei Saudite: Faptul că femeile nu au voie să conducă ferește societatea de rău

Faptul că femeile nu au voie să conducă “ferește societatea de rău”, a afirmat muftiul Arabiei Saudite, citat joi de presa saudită, preluată de agenția Belga. Într-un discurs rostit miercuri la Medina, oraș sfânt din vestul țării, el a recomandat “să nu se facă din această problemă o preocupare majoră a societății”.

Muftiul apreciază că ‘problema trebuie tratată din punctul de vedere al protejării societății de rău’, rău care ar apărea, potrivit lui, dacă s-ar da voie femeilor din Arabia Saudită să conducă. Această luare de poziție la vârful ierarhiei religioase saudite reflectă ostilitatea mediului clerical față de dreptul femeilor de a conduce.

Activiste saudite au arătat totuși miercuri că au fost asigurate de ministrul de interne, prințul Mohammed ben Nayef, că se analizează problema dreptului femeilor de a se urca la volan.

Pe 26 octombrie, ziua când femeile au fost chemate să conducă, 16 femei au fost arestate la volan și au fost nevoite să plătească amendă. Fiecare din ele și tutorele (tată, frate, soț sau orice alt bărbat din familie) au semnat un angajament că respectă regulile în vigoare în regat.

În Arabia Saudită se aplică o variantă strictă a legii islamice, iar femeile au nevoie de permisiunea unui tutore să călătorească, să lucreze și chiar să se căsătorească.

Loading

Comments

comments