Motivul oficial al destituirii directorului Institutului Geologic

„Directorul Institutului de Geologie al României, domnul Ștefan Marincea, a fost schimbat astăzi din funcție ca urmare a modului defectuos în care a gestionat și a comunicat public rezultate ale cercetărilor efectuate în zona Izvoarele-Slobozia Conachi, din județul Galați”, se spune într-un comunicat de presă postat pe site-ul Ministerului Educației Naționale (MEN).
„Deși a facut parte din comisia multidisciplinară constituită pentru a analiza cauzele cutremurelor care se produc în județul Galați, și deși se decisese ca toate concluziile sa fie comunicate în interior pentru a se formula un punct de vedere unitar, pe baza tuturor informațiilor, domnul Marincea a decis să prezinte public rezultate parțiale, înainte de validarea și discutarea lor în cadrul comisiei.
Maniera neprofesionistă, dominată de ipoteze și incertitudini, în care acesta a transmis public concluzii cu privire la acest fenomen, a fost de natură  să genereze panică la nivelul populației și să întrețină sentimentul de teamă și incertitudine al locuitorilor din zona respectivă.
Acest lucru contravine rolului și statutului Institutului de Geologie al României și poate afecta credibilitatea cercetătorilor care își desfășoară activitatea în cadrul instituției”, mai precizează comunicatul MEN.

Ștefan Marincea a declarat pentru MEDIAFAX, că a fost informat “prin două ordine, cu semnături diferite” că, începând de miercuri, a fost demis din funcția de director general al Institutului Geologic al României, el menționând că intenționează să facă plângere penală în acest caz.

Întrebat cine va ocupa postul de director general al institutului după demiterea sa, Marincea a precizat că este vorba de Marcel Mărunțiu. Acesta este, în prezent, director științific al institutului.

Cu cateva ore inainte de aparitia informatiei demiterii directorului IGR, premierul Victor Ponta le atrasese atentia ministrilor fata de “tot felul de indivizi exaltati care, ca sa apara la televizor, vin cu tot felul de prostii si baga panica in oameni”.

“Ultimul lucru: o sa-i rog pe cei doi ministri, doamna Plumb si domnul Costoiu, care nu e prezent aici, sa finalizati toate rapoartele stiintifice referitoare la fenomenele seismice din Galati, sa aveti grija la tot felul de indivizi exaltati care, ca sa apara la televizor, vin cu tot felul de prostii si baga panica in oameni. Ca sa contracarati, insa, exaltatii, dornici de camere de luat vederi, trebuie sa veniti cu studiile stiintifice, si o sa va rog, doamna ministru, inteleg ca sunteti spre finalizare, impreuna cu domnul Costoiu, sa informam publicul, sa explicam foarte clar ce s-a intamplat”, a spus Ponta, la inceputul sedintei de guvern de miercuri, citat de Hotnews.

Ștefan Marincea a fost cel mai proeminent specialist român aflat într-o funcție oficială, care s-a opus categoric proiectului de exploatare cu cianuri a aurului de la Roșia Montană, oferindu-le în acest sens și numeroase argumente științifice, dar și legale, parlamentarilor din Comisia Roșia Montană, care l-au audiat pe data de 8 octombrie.

 

Citește și:

EXCLUSIV. ALERTĂ! Directorul Institutului Geologic al României: „Dacă proiectul de la Roșia Montană se realizează în forma actuală, un accident de mediu este IMINENT!”

Loading

Comments

comments