Moscova condamnă Parlamentul European pentru susținerea arătată românilor din Transnistria

Ministerul rus de Externe a condamnat rezoluția Parlamentului European care denunța presiunile exercitate de regimul de la Tiraspol asupra școlilor cu predare în limba română, denunțând “aroganța” susținătorilor inițiativei unor “eurodeputați români”, informează Mediafax.

“Rezoluția privind dreptul de predare din Transnistria, adoptată de Parlamentul European în cursul sesiunii plenare din 6 februarie, nu a trecut neobservată la Moscova. Suntem uimiți de faptul că acest proiect de rezoluție, pregătit de eurodeputați români, a fost votat de mai puțin de 10% dintre membrii Parlamentului European”, a comunicat Ministerul rus de Externe, citat de site-ul agenției RIA Novosti.

Ministerul rus de Externe exprimă “regretul” în legătură cu “dorința arogantă a deputaților europeni care au susținut această rezoluție de a pretinde că sunt experți într-o problemă complexă și delicată”.

Moscova invită Uniunea Europeană “să adopte, pe viitor, o abordare mai responsabilă în chestiuni legate de soluționarea situației din Transnistria”.

Parlamentul European a denunțat, într-o rezoluție adoptată pe 6 februarie, presiunile administrative din ce în ce mai intense exercitate de autoritățile de la Tiraspol asupra școlilor cu predare în limba română din Transnistria. Aceste presiuni includ majorarea chiriilor liceelor din Corjova și Roghi, restricții asupra utilizării conturilor bancare și reținerea directorului Liceului Lucian Blaga.

În rezoluție, Parlamentul European a invitat Rusia să aplice în totalitate hotărârea Curții Europene pentru Drepturile Omului privind încălcarea dreptului la educație în școlile cu predare în limba română aparținând Republicii Moldova situate în regiunea Transnistria.

Aflat, ieri, la Chișinău, unde a discutat cu ministrul moldovean al Educației, Maia Sandu, directorul Liceului “Lucian Blaga” din Tiraspol, Ion Iovcev, a declarat că autoritățile de la Tiraspol au majorat, din nou, chiria pentru spațiul în care ființează Liceul „Lucian Blaga”.

Autoritățile separatiste transnistrene au interzis în 1994 școlilor din regiune să predea în grafia latină, însă opt instituții nu au dat curs acestei decizii și, în consecință, au fost supuse mai multor presiuni, care au vizat fie confiscarea sediilor, fie creșterea taxelor pentru chirie.

Loading

Comments

comments