Moldoveneasca e istorie. Limba română a devenit limba oficială din Moldova

Limba oficială a Republicii Moldova este “limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine”, a stabilit Curtea Constituțională de la Chișinău, conferind statut de normă constituțională Declarației de Independență a țării, adoptată în august 1991, informează Mediafax.

Cazul a fost analizat ca urmare a sesizărilor făcute în martie și septembrie 2013 de parlamentarii Ana Guțu, Mihai Ghimpu, Valeriu Munteanu, Corina Fusu, Boris Vieru și Gheorghe Brega. Autorii sesizării au cerut conferirea statutului de normă constituțională Declarației de Independență a Republicii Moldova, adoptată pe 27 august 1991, confirmând astfel că limba oficială a Republicii Moldova este limba română, nu limba moldovenească în baza grafiei latine, precum este formulat în Articolul 13 din Constituția Republicii Moldova.

Președinția Republicii Moldova a argumentat că denumirea științifică a limbii de stat în Republica Moldova este un lucru cert, subliniind că “națiunea română este organizată în două state românești – România și Republica Moldova”. Potrivit Academiei de Științe a Moldovei, limba de stat (oficială) a Republicii Moldova este limba română, iar sintagma “limba moldovenească, funcționând pe baza grafiei latine” din Articolul 13 alin. (1) al Constituției poate fi echivalată semantic cu limba română.

Loading

Comments

comments