Moarte evreilor – localnicii nu vor să schimbe numele acestui cătun european

Foto: Ricardo Ordonez / Reuters

Foto: Ricardo Ordonez / Reuters

Centrul Simon Wiesenthal continuă, fără prea mult succes, demersurile pe lângă autoritățile centrale din Franța (Minister de Interne), în vederea schimbării denumirii cătunlui La mort aux Juifs (Moarte evreilor).

Descentralizarea face ca autoritatea locală să fie singura abilitată în schimbarea denumirii. Iar edilii locali nici nu vor să audă de așa ceva.

La mort aux Juifs este un cătun format fintr-o fermă și două gospodării, care intră în componența comunei Courtemaux, situată la circa 100 de kilometri Sud de Paris, având o populație de doar 289 de persoane. Marie-Elizabeth Secretand, viceprimarul urbei, a declarat pentru AFP: „Este ridicol. Această denumire este dintotdeauna. Ar trebui să avem mai mult respect pentru aceste denumiri care datează din Evul Mediu sau chiar dinainte. Nimeni nu are nimic împotriva evreilor, desigur”. Secretand precizează că, în urmă cu aproximativ două decenii, consiliul local a dezbătut problema denumirii scandaloase, propunerea de schimbare a acesteia fiind respinsă.

În luna mai, rezidenții satului spaniol Castrillo Matajudios (Castrillo omoară evrei), datând cel puțin din anul 1623 (de când există prima mențiune în documentele vremii) au decis prin vot majoritar (29-19) în favoarea schimbării denumirii în Mota de Judios (Dealul evreilor).

Loading

Comments

comments