Ministerul Apărării nu neagă că Robert Turcescu ar fi fost ofițer acoperit

Robert Turcescu Foto: Facebook

Robert Turcescu
Foto: Facebook

„În legătură cu informațiile referitoare la Robert Turcescu, apărute în spațiul public în ultimele zile, facem următoarele precizări: Ministerul Apărării Naționale nu face niciun fel de comentariu pe marginea acestui subiect. MApN aplică legile țării și consideră că dezbaterile care pot aduce atingere imaginii Armatei României nu sunt benefice. Dacă se vor constata nereguli, alte instituții ale statului sunt abilitate să se pronunțe”, se arată într-un comunicat al Ministerului Apărării Naționale.

Duminică, jurnalistul Robert Turcescu a dezvăluit pe blogul său că a fost locotenent-colonel sub acoperire, postând copii ale unui livret militar cu ștampila UM 02515 aplicată peste fotografia sa și două ștate de plată. Atât pe blog, cât și ulterior, într-o scurtă confesiune la B1 TV, Turcescu l-a invocat în repetate rânduri pe Dumnezeu, transformându-și autodenunțul într-un fel de autodafé cu accente mistice. El a refuzat să se supună judecății colegilor săi, afirmând că judecătorii sunt singurii în măsură să se pronunțe în privința incongruenței dintre activitatea sa jurnalistică și cele ce rezultă din mărturia sa.

„Am ales să nu-l trădez pe bunul Dumnezeu și să fac această mărturisire publică. Refuz să fiu Iuda în fața lui Christos, chiar dacă astăzi, celor ce vor citi și vor vedea acest text poate că nu le va fi foarte clar ce se întâmplă. Rugați-vă pentru mine și cu mine să fim iertați și izbăviți. Sunt pregătit să îndur oprobiul public, îl merit, dar sper să avem parte de legi și de judecători drepți. Cu Dumnezeu înainte și va fi bine! Vă cer iertare tuturor”, a scris Turcescu, anunțând că se retrage de pe micul ecran, până ce instanțele se vor pronunța.

Ulterior, blogul lui Turcescu a devenit inaccesibil, cu mesajul de eroare „404 – Not found” (de negăsit), ceea ce înseamnă că fie a fost șters de autor, fie a fost suspendat în urma unui ordin judecătoresc sau la solicitarea altei instituții, de către administratorul blogului.

În cazul în care se dovedește că Robert Turcescu a fost, într-adevăr, ofițer acoperit, iar confesiunea sa nu este cauzată de un șantaj, jurnalistul poate fi inculpat pentru săvârșirea infracțiunii de divulgare a unui secret de stat sau de serviciu.

În anul 2012, Ministerul Apărării Naționale a confirmat că jurnalistul Robert Turcescu primise gradul de locotenent-colonel. Dezvăluiri în media au arătat că Turcescu fusese ofițer activ de rang superior, împreună cu politicieni ai Puterii (în guvernarea Emil Boc), sportivi și alți jurnaliști. Atunci, Robert Turcescu, a negat veridicitatea documentelor prezentate și a solicitat MApN „îndreptarea acestei situații prin revenirea la starea de fapt: cetățean român care nu și-a satisfăcut stagiul militar și, prin urmare, nu poate aparține corpului ofițeresc al Armatei Române”. Robert Turcescu amenința să de statul român în judecată, în situația în care nu i se va anula gradul primit „în mod accidental”.

Ulterior, MApN a retras toate gradele acordate cu nereguli, inclusiv pe cel al lui Turcescu.

Documentele prezentate de Robert Turcescu sunt din perioada 2010 – 2012, când ministru al Apărării era vicepremierul de acum Gabriel Oprea, apropiat al lui Traian Băsescu. Trian Băsescu a lansat „șopârla” cu candidatul la alegerile prezidențiale ofiter acoperit in emisiunea lui Robert Turcescu.

Loading

Comments

comments