Guvernul a adoptat proiectul legii pentru exploatarea aurului cu cianuri la Roșia Montană

Foto: alexblogu.ro

Foto: alexblogu.ro

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roșia Montană a fost aprobat în ședința de marți a Guvernului și va fi transmis Parlamentului spre adoptare, au declarat agenției MEDIAFAX surse oficiale.

Sursele au declarat anterior că documentul a fost introdus pe agenda ședinței de guvern, neanunțată public.

Aprobarea proiectului de lege a fost confirmată ulterior de Guvern, printr-un comunicat.

„Guvernul a aprobat acest proiect de lege care, potrivit procedurii, va trebui adoptat de Parlament. Principalele măsuri propuse în proiectul de lege sunt: Aprobarea Acordului privind unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montana; potrivit acestui acord, acționarul majoritar al RMGC va transfera în etape cu titlu gratuit către acționarul minoritar controlat de statul român o cotă de 5,69% din capitalul social al RMGC; participația indirectă a statului român urmează să ajungă astfel la 25%. Redevența minieră aplicabilă proiectului minier va fi de 6% (față de 4 % în cazul celorlalte miniere) cu opțiunea statului român de a solicita plata acesteia în natură. De asemenea, investitorul se angajează să întreprindă conservarea, amenajarea și revitalizarea patrimoniului cultural, să  asigure protecția mediului și eliminarea poluării istorice, să contribuie la dezvoltarea economică și culturală durabilă a comunității din Roșia Montană”, se arată în comunicat.

Legea mai prevede declararea proiectului ca fiind de utilitate publică și de interes național deosebit, mandatarea unor entități publice să aducă la îndeplinire unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roșia Montană, modificarea unor acte normative privitoare la exproprieri și autorizații de construcție.

Exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016, după ce planul urbanistic zonal va fi aprobat până la sfârșitul acestui an, iar participația statului ar crește cu încă 5,69%, la 25% din acțiuni, dar condiționat de emiterea la timp a tuturor autorizațiilor, potrivit unui draft al Acordului între Guvern, Gabriel Resources și Roșia Montană Gold Corporation pentru începerea exploatării.

Societatea Roșia Montană Gold Corporation este controlată de compania canadiană Gabriel Resources, care deține 80,69% din acțiuni. În spatele Gabriel Resources sunt nume mari din business-ul mondial, precum miliardarii John Paulson, Beny Steinmetz și Thomas Kaplan.

Compania deține la Roșia Montană (județul Alba), prin concesionare în vederea exploatării, cel mai important zăcământ de aur din România, evaluat la aproximativ 300 de tone de aur și 1.600 de tone de argint.

 

Loading

Comments

comments