Marius Vizer este noul şef al SportAccord

Preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, românul Marius Vizer, a fost ales vineri în funcţia de preşedinte al organizaţiei sportive SportAccord, care reuneşte federaţiile sportive internaţionale olimpice şi non-olimpice.
Vizer a fost ales cu 52 de voturi, în timp ce contracandidatul său, francezul Bernard Lapasset, preşedintele Federaţiei Internaţionale de Rugby, a primit 37 de voturi.

Candidatura lui Vizer (56 de ani), fost patron al clubului de fotbal Liberty Oradea, a fost susţinută, printre alţii, de fosta mare gimnastă Nadia Comăneci, şi de fostul tenisman Ilie Năstase, ambii prezenţi la Sankt Petersburg. Vizer îi succede la şefia SportAccord olandezului Hein Verbruggen, fost preşedinte al Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI), care se afla în funcţie din 2004.

”E un lucru cunoscut că mi-am dedicat viaţa judo-ului şi sporturilor în general, iar acest lucru va rămâne neschimbat: Sunt gata să îmi pun timpul şi energia în serviciul dezvoltării şi progresului sporturilor”, a afirmat Vizer.

Marius Vizer a propus, cu prilejul reuniunii de la Sankt Petersburg, organizarea la fiecare 4 ani a unor Jocuri Mondiale ale tuturor sporturilor, olimpice şi neolimpice, concentrate pe o perioadă de 3 săptămâni. Aceste ”megajocuri”, o veritabilă provocare pentru mişcarea olimpică şi pentru Jocurile Olimpice, vor fi găzduite de o singură ţară, în mai multe oraşe, iar ediţia inaugurală ar putea avea loc în 2017. Ideea lui Vizer este văzută cu ochi buni de taiwanezul Ching-kuo Wu, membru al Comitetului executiv CIO, preşedintele Federaţiei internaţionale de box amator şi candidat la preşedinţia CIO.

Conform platformei sale de candidatură, Vizer îşi propune să facă din SportAccord ”un brand mondial recunoscut, cu o structură modernă, chiar rebrănduit, cu o viziune sănătoasă şi prosperă, un SportAccord nou şi performant, liber şi independent şi nemanipulabil, care să deservească strict interesele membrilor săi şi ale organizaţiei lor”.

Marius Vizer consideră că organizaţia SportAccord trebuie să fie un ”brand care să strălucească şi să fie popular, respectat, mediatizat, apreciat şi atractiv pe piaţa de marketing şi media, în care membrii să fie demni şi mândri de organizaţia lor, una cu identitate, valoare şi continuitate, cu programe şi structuri de dezvoltare la toate nivelurile, cu evenimente care să genereze resurse şi nu să le consume cu structuri şi evenimente de nivel global, regional, naţional, cu alianţe puternice şi stabile, astfel încât atunci când ne aşezăm la masa tratativelor să reprezentăm o forţă şi o familie unită, un SportAccord liber şi independent, administrat în mod profesionist, transparent şi performant”.

Vizer, care este preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo din 2007, a atacat conducerea de până acum a SportAccord în platforma sa şi a îndemnat reprezentanţii federaţiilor membre să voteze ”cu onoare pentru sportul pe care îl reprezintă, făcând abstracţie de orice interese arbitrare sau influenţate din afară care nu sunt spre binele sportului”. El a mai spus că membrii au ”opţiunea să voteze pentru menţinerea unui SportAccord aşa cum a fost în trecut, manipulat din umbră, fără perspective, cu fonduri neglijabile, generate prin evenimente controversate şi fără să genereze profit pentru federaţiile membre, un SportAccord cu membri importanţi, dar fără câmp de exprimare în sensul unor proiecte adevărate, un SportAccord de care nu a auzit aproape nimeni în afara membrilor săi, necunoscut mediei sportive şi nu numai, cu anumiţi lideri plafonaţi, expiraţi şi neperformanţi, susţinuţi din umbră … cu lideri reconversionaţi poziţional pentru a mai căpuşa o perioadă valorile sportului”.

Loading

Comments

comments