Macron este al 25-lea președinte al Franței

Candidatul independent de centru-stânga Emmanuel Macron a obținut peste 66% din voturile valabile la alegerile prezidențiale desfășurate duminică, în Franța, a comunicat ministerul de Interne francez, luni dimineața. Comunicatul vine după numărarea voturilor a 99,9% din cei 47 de milioane de alegători înregistrați, informează Agerpres.

Rezultatul confirmă sondajele pre-electorale care îl creditau pe Macron învingător detașat, în turul al doilea al alegerilor prezidențiale, contra reprezentantei extremei drepte, Marine Le Pen.

S-a înregistrat un record de 11,5% voturi albe sau anulate, iar proporția celor care nu s-au prezentat la urne a fost de 25,38% din electorat, de asemenea aproape de un record, transmite Reuters din sursa oficială menționată.

Macron devine al 25-lea președinte al Franței, urmând a-l înlocui pe socialistul François Hollande, pe data de 14 mai 2017. Macron este un susținător al Uniunii Europene, dar militează pentru o schimbare radicală a regulilor de funcționare a organizației.

Primul președinte ales al Franței (1848 – 1852) a fost Louis-Napoléon Bonaparte, nepot al împăratului Napoleon I.

În vârstă de 39 de ani, Emmanuel Macron este multiplu licențiat, fiind absolvent al facultăților de Filosofie, Administrație și Științe Politice. A fost asistentul marelui gânditor Paul Ricoeur. Mai apoi, a lucrat pentru Banca Rothschild, iar între anii 2012-2014 a fost consilier pe probleme economice al predecesorului său. Ulterior (2014) a devenit chiar ministru al Economiei, lansându-se în politică în anul 2016, când a fondat mișcarea centristă En Marche! Este căsătorit din anul 2007 cu Brigitte Marie-Claude Macron (fostă Trogneux, fostă Auzière), profesoara sa de literatură din liceu, cu 24 de ani mai vârstnică, mamă a trei copii ce i-au dăruit și șapte nepoți.

 

Loading

Comments

comments